« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
EHHH...

EP za jaču kontrolu plavoperajnih tuna

Europski paralment je na ovotjednoj plenarnoj sjednici podržao unaprijeđenje sustava dokumentiranja ulova plavoperajne tune

Kako se uzgajaju?!
Kako se uzgajaju?! (Arhiva)
Više o

tuna

,

uzgoj

,

plavoperajna tuna

Svrha novih pravila koje je predložila Europska komisija je praćenje podrijetla svih plavoperajnih tuna koje se nađu na tržištu.

Komisija je prijedlog definirala na temelju preporuka Međunarodne komisije za očuvanje atlantskih tuna (ICCAT) za upravljanje ulovom plavoperajne tune.

ICCAT donosi obvezujuće preporuke za očuvanje ribarstva, a EU je jedna od ugovornih strana međunarodne Konvencije ICCAT-a o očuvanju i upravljanju atlantskim tunama u Atlantskom oceanu i susjednim morima,

U prijedlogu uredbe se utvrđuju opće odredbe za evidentiranje i ovjeravanje ulova te daljnju trgovinu plavoperajnom tunom, što se obavlja preko sustava elektroničkog dokumentiranja (sustav eBCD-a) od 2017.

BCD e-dokument ispunjava se za svaku plavoperajnu tunu, a svaki BCD ima jedinstveni identifikacijski broj specifičan za pojedinu državu članicu.

„Države članice", piše u članku 6. Uredbe, „mogu zahtijevati od svojih ulovnih plovila ili zamki da postave oznaku na svaku plavoperajnu tunu".

Prijedlog uredbe utvrđuje i da se plavoperajnom tunom koja je usputni ulov plovila koja nisu ovlaštena za ribolov plavoperajne tune može trgovati te da su tijela država članica dužna „predstavniku takvih plovila olakšati pristup eBCD sustavu".

S druge strane, plavoperajna tuna izlovljena u okviru sportsko-rekreacijskog ribolova, koju je zabranjeno prodavati, ne podliježe ovoj Uredbi i nije ju potrebno evidentirati u sustavu eBCD-a.

Zastupnici su prijedlog Komisije podržali s 667 glasova za, 3 protiv i 22 suzdržana.

16.02.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno