« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
EU

EP protiv zlatnih putovnica

Europski je parlament u srijedu zatražio da Europska komisija ukine tzv. „zlatne putovnice“, koje su mnogim ruskim oligarsima omogućile državljanstvo EU čime su izbjegli sankcije uvedene nakon agresije na Ukrajinu

Napokon nešto pametno
Napokon nešto pametno (Arhiva)
Više o

EU

,

Europski parlament

,

zlatne putovnice

Europski parlament je većinom glasova - 595 za, 12 protiv i 74 suzdržana usvojio preporuku Komisiji da zaustavi dijeljenje zlatnih putovnica koje su mogu zaslužiti velikim ulaganjem.

Radi se o slučajevima kada bogati poduzetnici dobivaju državljanstvo određene članice EU, iako nisu u njoj živjeli potreban broj godina, ali su u njoj pokrenuli veliku ili 'strateški važnu' investiciju.

Izvjestiteljica Sophia in 't Veld iz kluba liberala „zlatne putovnice" ne vidi kao ulaganje u gospodarstvo, već kao put prema sumnjivim, nelegalnim poslovima i utaji poreza. Osim toga, njima se koriste i ruski oligarsi koji u zemljama EU posjeduju veliko bogatstvo.

„Rat u Ukrajini stavlja taj problem u središte interesa. Ruski seljak, koji štedi svaku rublju, ne može si kupiti europsko državljanstvo, ali mogu zato ruski oligarsi koji su dobro povezani s Putinovim režimom. Oni su zaobišli sankcije time što su mahali svojim putovnicama Europske unije. To mora prestati", izjavila je In 't Veld.

Europski je parlament još 2014.godine upozorio da Komisiju i države članice da nisu poduzele dostatne mjere za suzbijanje tih programa.

10.03.2022. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno