« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
EKOLOŠKA ODVAŽNOST

Energetska kriza? O čemu vi pričate?

POGLEDAJTE GALERIJU: Švedski par potpuno posvećen zelenom životnom stilu tvrdi kako energije ima dovoljno, ali se bespotrebno rasipa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)

Niklas i Louise Scott svakoga dana koriste perilicu rublja, gledaju filmove na televizoru ekrana od 72 inča, hodaju po grijanom podu. Ali brzorastuće cijene energije njih ne brinu. Štoviše, oni uopće nisu spojeni ni na kakvu energetsku mrežu.

Nakon godina planiranja i eksperimentiranja sa solarnim pločama u prethodnoj kući, ovaj je švedski par prošle godine odlučio 'ići do kraja'. „Kad smo to rekli našim prijateljima, većina njih je mislila da ćemo potpuno podbaciti", kaže Niklas. Kuća sa samoodrživim sustavom napajanja bila je spremna još u rujnu prošle godine, a izolirana je na specijalan način radi čuvanja topline, a također je zaštićena od glodavaca zahvaljujući posebnoj staklenoj pjeni načinjenoj od recikliranih boca.

Nekoliko tjedana kasnije stigla je najhladnija švedska zima u posljednjih 50 godina. Niklas kaže da je to bio pravi test i dodao: „Uspjeli smo je pregurati, a čak nismo imali uključen generator koji snagu vjetra pretvara u struju." Novac koji su uštedjeli time što nisu priključeni na klasične energetske mreže uložili su u preko 400 četvornih metara krovnih solarnih ploča. U  slučaju malo vjerojatne potpuno pomrčine Sunca, potpunog nedostatka vjetra, krov pun baterija pokretat će čitav energetski sustav kuće čak dva tjedna. „Tijekom sunčanog dana kuća će proizvoditi 10 puta više energije nego što joj je potrebno", kaže Niklas. „Razmišljam da ovoga ljeta ugradim i klimu."

On sada mjeri svaki wat koji napusti ili uđe u kuću (kućne mačke Hampus i Razmus stvaraju 20 wata energije na sat svojom tjelesnom toplinom) i planira prikupljati vodu koja prolazi kroz oluk i iskoristiti je za pokretanje mini-elektrane koja bi tijekom velikih pljuskova napajala prijenosno računalo. Niklas je izumitelj, ali danas su oboje entuzijasti. „Zaljubila sam se u Niklasa upravo zato što je pomalo luckast", kaže Louise. Tajna samoodrživosti ne leži isključivo u proizvodnji zelene električne energije već u održavanju potrošnje na minimumu. LED svjetiljke i dobro osmišljena ventilacija drže potrošnju na jednoj petini energije koju koristi prosječna kuća.

„Priča se kako je zavladala energetska kriza, ali u biti se radi o bacanju energije. Mi smo htjeli pokazati kako je moguće živjeti u ekološki prihvatljivom stilu i istovremeno imati jednaku razinu udobnosti", završava Niklas.

Piše: Tomas Lundin/Metro Sweden
27.05.2010. 17:13:00
Novi komentar
nužno
nužno