« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
COOL

Enceladus ima uvjete za život

Saturnov mjesec ima sva tri potrebna sastojka za život: tekuću vodu, izvor energije (kemijsku ili sunčanu) te kemijske elemente potrebne za razvoj organizama, poput ugljika, vodika, dušika i kisika

Maleni Enceladus ima sve potrebno za život
Maleni Enceladus ima sve potrebno za život (Wikipedia/NASA)
Više o

NASA

,

Cassini

,

Enceladus

NASA je jučer predstavila nova otkrića, odnosno rezultate istraživanja života izvan naše planete. Radi se o otkriću vodika na Enceladusu, koji po mišljenju NASA-e "ima neke sastojke potrebne za život", odnosno naseljavanje.

Pronađeni su tragovi amonijaka, ugljičnog dioksida i metana i to uz pomoć svemirske letjelice Cassini, koja će uskoro prestati raditi. Ako ondje i postoji život, onda nije jako aktivan. Tu postoje velike količine hrane, koje nisu iskorištene, smatraju oni, ali i magnetsko polje koje štiti od opasnosti u svemiru.

Vodik, navode, nastaje zahvaljujući geokemiji koja se događa između stijena i oceana na Enceladusu.

"Nismo otkrili organizme, ali nam je drago da smo otkrili elemente koji su potrebni za njihovo stvaranje", naveli su.

"Ovaj vodik je dobar izvor za energiju potreban za život... Trebamo vodu, a imamo je ovdje. Trebaju nam elementi ugljik, sumpor, dušik... potrebni za stvaranje stanica", poručili su.

Zašto je ovo otkriće važno?

Maleni ledeni mjesec, koji ima globalni ocean ispod površine, naime, ima izvor kemijske energije koristan za razvoj mikroba, ukoliko oni postoje ondje.

Otkriće pruža dodatne dokaze da topla i mineralima bogata voda izvire iz dna oceana. Na zemlji su takvi hidrotermalni otvori podržali razvoj života u potpunoj izolaciji od sunca.

Ovaj Saturnov mjesec, dakle, ima sva tri potrebna sastojka za život: tekuću vodu, izvor energije (kemijsku ili sunčanu) te kemijske elemente potrebne za razvoj organizama, poput ugljika, vodika, dušika i kisika.

"Cassini nije pronašao život, ni dokaze da je Enceladus naseljen. Ali, ako postoji život ondje, to znači da je život stvar koja je zajednička diljem kozmosa; ako se život ondje nije razvio, to može značiti da je život kompliciraniji i manje vjerojatan od onoga što smo pretpostavljali", navodi NASA, dodjući da smo u oba slučaja došli do dubokih saznanja.

"Buduće misije na ovaj ledeni mjesec mogle bi rasvijetliti koliko je on naseljiv", zaključuju.

14.04.2017. 11:33:00
Novi komentar
nužno
nužno