« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
PRIMITIVNO? NE!

Emocije je najbolje izraziti - zvukom

Smijeh ili režanje ljudima više govore nego šala ili bijesna psovka jer obraćamo više pozornosti na zvuk emocije nego na tu emociju pretočenu u riječi

Smijeh je univerzalan jezik...
Smijeh je univerzalan jezik... (Arhiva)
Više o

smijeh

,

emocije

,

zvukovi

Koliko ste puta reagirali na nešto samo zvukom - samo ispustili neki urlik umjesto psovke, ili se nasmijali od srca jer niste znali kako drugačije reagirati? Ako mislite da vas sugovornici nisu dobro razumjeli, varate se - točno su shvatili što mislite reći.

Naime, smijeh ili režanje ljudima više govore nego šala ili bijesna psovka jer obraćamo više pozornosti na zvuk emocije nego na tu emociju pretočenu u riječi, kažu znanstvenici.

Jednako tako, ljudi emocije interpretiraju mnogo brže nego riječi, već za desetinu sekunde, utvrdili su. Znanstvenici sa sveučilišta McGill u Kanadi htjeli su saznati hoće li mozak različito reagirati na zvuk u odnosu na riječi.

Zvuci koji prenose emocije uključuju smijeh, režanje i plač. Stručnjaci su izabrali tri temeljne emocije: ljutnju, tugu i sreću. Izabrali su 24 sudionika istraživanja i puštali im kombinaciju zvukova koji odražavaju te emocije i istodobno ih povezali s potpuno besmislenim frazama kako ispitanici sadržaj ne bi mogli povezati s emocijom.

Reakcije njihova mozga mjerili su elektroencefalogramom (EEG). Utvrđeno je da mozak brže reagira na zvuk nego na riječi. Ustanovljeno je i da se najbrže prepoznaju zvuci sreće. Međutim, moždana aktivnost trajala je dulje kad su u pitanju bili zvuci tuge ili ljutnje.

Znanstvenici misle da je razlog za to vjerojatno evolucijski, jer je razumijevanje zvukova bilo je ključno za izbjegavanje opasnosti i preživljavanje.

Stoga, kad sljedeći put želite nekome jasno dati do znanja da vam se skloni s puta - zarežite, shvatit će jako brzo...

28.01.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno