« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
napredak u medicini

Nasljedne će se bolesti eliminirati prije rođenja

Metodom koja bi mogla pomoći milijunima žena da rode zdravu djecu američki su znanstvenici uspjeli korigirati nasljedne defekte u jajnim stanicama ženki majmuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

časopis Nature

,

uspješna oplodnja

,

Oregon Health and Science University

,

eliminacija zdravstvenih bolesti

,

dr. Shoukhrat Mitalipov

Stručnjači su iz defektnih jajašaca prebacili genski materijal u zdrava jajašca i uspješno ih oplodili, objavljuje časopis Nature. Rodili su se zdravi majmuni.

Pomoću te nove metode liječile bi se genske pogreške sadržane u staničnim organelama mitohondrijima koji održavaju unutrašnje procese u jajnim stanicama. Jajna stanica koja je oplođena s problematičnim mitohondrijima dijete može dobiti neke od stotina različitih nasljednih bolesti među kojima i anemiju, demenciju, hipertenziju ili neki od neuroloških poremećaja.

Premda su američki znanstvenici već pokušali riješiti ovaj problem usađivanjem doniranih zdravih mitohondrija, međutim, njihova su nastojanja rezurtirala defektima kod novorođenčadi. Uzrok tome može biti osjetljivost mitohondrija, odnosno njihovo oštećivanje tijekom presađivanja. Zbog toga je u SAD-u ta tehnika bila zabranjena sve dok se njezina uspješnost ne potvrdi na životinjama.

No stručnjacima iz tima s Oregon Health and Science Universityja je pošlo za rukom da izvuku DNK potreban za razvoj majmuna iz jajnih stanica izbjegavajućidefektne mitohondrije.  U jajašca je usađen materijal sa zdravim mitohondrijima iz kojih je izvađena DNK.

No međutim potomci nisu imali broj gena trećeg roditelja.
Nakon što je ovo ispalo uspješno, tim namjerava istu metodu primijeniti na ljudima.

Voditelj istraživanja dr. Shoukhrat Mitalipov kaže kako vjeruje da bi se tehnika na ljudima mogla početi primjenjivati već kroz dvije godine. „Procjenjuje se da se svakih 30 minuta rodi dijete sa strašnim bolestima, a mi vjerujemo da se to može spriječiti.

28.08.2009. 14:00:32
Novi komentar
nužno
nužno