« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
WTF!?

Elektrošokovima protiv depresije?

Iako elektrošokovi imaju stigmu mučenja, i dalje se upotrebljavaju u liječenju nekih mentalnih bolesti

Psihotron se koristi za liječenje elektrošokovima
Psihotron se koristi za liječenje elektrošokovima (Wikipedia)
Više o

liječenje

,

mentalne bolesti

,

elektrošokovi

Znanstvenici su otkrili mehanizam djelovanja elektrošokova u liječenju teške depresije i kažu da bi otkriće moglo pomoći razvoju boljih dijagnostičkih metoda i boljem liječenju mentalnih bolesti.

Elektrostimulativna terapija ili elektrošokovi su moćna i učinkovita metoda liječenja teških depresija u kojoj se pacijenti prvo anesteziraju a potom se elektrošokovima izaziva napad. Ta se metoda koristi već više od 70 godina no do sada nije bilo potpuno jasno kako djeluje.

Sada je znanstveni tim sa sveučilišta Aberdeen u Škotskoj po prvi puta pokazao da elektrošokovi utječu na način na koji komuniciraju različiti dijelovi mozga uključeni u depresiju, odnosno da elektrošokovi smanjuju intenzitet te komunikacije.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) elektrošokovi smanjuju jačinu komunikacije između dijelova mozga zaduženih za raspoloženje i dijelova mozga zaduženih za razmišljanje i koncentriranje.

"Riješili smo 70 godina staru terapeutsku zagonetku", kazao je Ian Reid profesor psihijatrije sa Sveučilišta Aberdeen koji je vodio istraživanje.

"Naše ključno otkriće je da ti elektrošokovi... smanjuju jačinu veze", kazao je. Znanstvenici su snimali mozak devet teško depresivnih pacijenata funkcionalnom magnetskom rezonancijom prije i poslije davanja elektrošokova te su uspoređivali rezultate.

20.03.2012. 18:42:39
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dragica
    19.06.2016. 18:09
    Bolujem od depresije(F33,2)vec 27g,probala sam sve i svasta Ali nema rjesenja,sad sam vec punih 6mj. u teskom stanju,nalazim se u bolnici psihihijatrije Popovaca,dali Ima nade da mi se pomogne elektrosokovima i postoje li opasnosti of teskih posljedica,molim vas za Vase misljenje i savjet,jer vise ne vidim izlaza iz ovog pakla.Unaprijed hvala,srdacan pozdrav Dragica.
Novi komentar
nužno
nužno