« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
STRUJNI POTICAJ

Elektrošokovima do 'genijalnosti'? Čini se mogućim

Kontroverzna tehnika stimuliranja mozga elektrošokovima mogla bi, prema mišljenju australskog stručnjaka, u ljudima otključati vrata unutrašnjeg mentalnog potencijala

Elektrošokovima do boljeg rada mozga
Elektrošokovima do boljeg rada mozga (Shutterstock)
Više o

struja

,

mozak

,

elektrošok

Stimuliranje mozga uz pomoć slabašnih elektrošokova moglo bi povećati našu sposobnost rješavanja problema doslovno preko noći, a uz to i potaknuti inspiraciju. istraživači su još davno dokazali da nježni naleti električne energije mogu pomoći mozgu da zaobiđe mentalne blokade i razmišlja lateralno što je jako važno za pronalaženje rješenja brojnim problemima s kojima se suočavamo. Ova kontroverzna tehnika mogla bi olakšati život mnogim ljudima i u njima otključati vrata genijalnosti i unutarnjeg potencijala, smatra profesor Allan Snyder sa Sveučilišta Sydney koji je i proveo istraživanje na spomenutu temu.

Snydera je zaintrigiralo saznanje da su određena oštećenja mozga kod nekih ljudi te iste ljude pretvorila u pojedince poprilično sklone novim idejama. Stoga je okupio 60 studenata volontera koji su pristali na elektrošokiranje mozga, piše u časopisu PLoS ONE (Public Library of Science-ONE). Studentima su prikazani zbrojni nizovi - na primjer, 2+2=4 - u kojima su klasične arapske brojke zamijenjene onim rimskima (istraživači su koristili šibice). Svaki predstavljeni zbrojni niz sadržavao je jednu pogrešku koja se mogla ispraviti pravilnim premještajem samo jedne šibice. Nakon što su riješili solidan broj problema s istom pogreškom, studenti su podvrgnuti slabašnim elektroškovima - struja im je puštena kroz prednji dio temporalnog režnja mozga koji se nalazi tik ispred ušiju. Zatim je studentima predstavljen novi niz zadataka sa šibicama, no ovaj put s malo kompliciranijim problemom. Oni koji su primili elektrošokove s desen strane  glave bili su tri puta bolji u rješavanju problema od drugih. Snyder je uvjerene da je to čvrst dokaz da su elektrošokovi pojačali i poboljšali rad mozga, naročito onog dijela koji je zadužen za shvaćanje. Međutim, stanice mozga s lijeve strane koje služe za obradu poznatih informacija mogle su biti inhibirane.

04.02.2011. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno