« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MA DA?!

Elektronske cigarete ne pomažu u prestanku pušenja?

Američka studija provedena na malenom uzroku korisnika elektroničkih cigareta ne potvrđuje da taj uređaj pomaže prestanku pušenja

Elektronske cigarete su beskorisne?
Elektronske cigarete su beskorisne? (Arhiva)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

,

e-cigarete

,

elektronske cigarete

Studija objavljena u listu JAMA Internal Medicine je pratila 88 pušača e-cigareta te pokazuje da nakon godinu dana korištenja oni nisu skloniji prestanku pušenja ništa više od "običnih pušača".

Vanjski stručnjaci, međutim, dvoje o valjanosti studije jer je uzorak ispitanika premalen i ne zna se jesu li ispitanici rabili e-cigarete kako bi prestali pušiti.

Kritičari zato pozivaju da se studija Centra za kontrolu, istraživanje duhana i edukaciju sveučilišta iz San Francisca, dopuni temeljitijom studijom.

E-cigarete prvi je put uvela Kina 2004., a tržište je od tada naraslo na industriju od 2 milijarde dolara. Uređaji na baterijsko punjenje omogućuju korisnicima da udišu nikotinske pare bez štetnog katrana i ugljičnog dioksida. Pitanje se postavlja kako bi američki regulatori zdravlja trebali kontrolirati taj proizvod.

Zagovornici e-cigareta drže da one mogu pomoći pušačima da se odreknu duhana, dok stručnjaci za javno zdravlje pak strahuju da ona može imati suprotni učinak, razviti naviku pušenja u nepušača, napose tinejdžera.

Prethodna britanska studija govori da ljudi posežu za e-cigaretama prvenstveno zato da bi se odvikli pušenja.

Međutim, voditeljica nove američke studije Rachel Grana kaže: "Nismo pronašli vezu između e-cigareta i smanjenja potrošnje cigareta".

Grana i njezine kolege s University of California analizirali su podatke iz 2011., prikupljene na uzorku od 949 pušača, od kojih je njih 88 pušilo e-cigarete.

Pokazalo se da korisnici e-cigareta godinu dana nakon analize nisu bila ništa skloniji prestanku pušenja u odnosu na tradicionalne pušače.

Za one koji su još pušili u 2012., čini se da im e-cigareta nije pomogla promijeniti broj popušenih cigareta na dan.

Dr. Michael Siegel, koji nije sudjelovao u novoj studiji, iznosi ozbiljne zamjerke autorima studije jer nisu istražili razloge zbog kojih su ispitanici posegnuli za e-cigaretama te zaključuje da su potrebni "solidni podaci na solidnoj znanosti prije donošenja odluka" vezanih uz e-cigaretu.

26.03.2014. 13:50:00
Novi komentar
nužno
nužno