« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
UPS!?

Elektronske cigarete kancerogenije su od običnih

U pari elektronskih cigareta znanstvenici su pronašli izuzetno velike koncentracije kancerogenog formaldehida, koji se inače koristi u građevnim materijalima i tekućinama za balzamiranje

Elektronske su cigarete opasnije od običnih
Elektronske su cigarete opasnije od običnih (Arhiva)
Više o

formaldehid

,

cigarete

,

kancerogene tvari

,

elektronske cigarete

Elektronske cigarete dokazano su opasnije po zdravlje od običnih cigareta, pokazalo je japansko istraživanje koje je u njima pronašlo deset puta više kancerogenih sastojaka, od kojih su najopasniji formaldehidi i acetalhidi.

Znanstvenike je angažiralo japansko ministarstvo zdravlja kako bi otkrili kakav učinak na zdravlje imaju sve popularniji elektronski uređaji za pušenje. Naime, oni funkcioniraju tako da se aromatizirana tekućina koja sadrži nikotin grije, da bi se nastala para udisala poput običnih cigareta, no bez stvaranja dima.

U pari su znanstvenici pronašli izuzetno velike koncentracije formaldehida, koji se inače koristi u građevnim materijalima i tekućinama za balzamiranje, a brojke su višestruko veće nego u dimu običnih cigareta.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je u kolovozu ove godine vlade da zabrane prodaju te vrste cigareta maloljetnim osobama, jer se broj djece koja su probala elektronske cigareta utrostručio od 2011. do 2013., a prošle je godine čak četvrt milijuna mladih Amerikanaca koji nikad nisu pušili isprobali elektronske cigarete. 

30.11.2014. 16:53:11
Novi komentar
nužno
nužno