« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
MUZEJI

Electro. Kraftwerk. Techno.

Virus se širi svijetom. Klubovi su zatvoreni. Ali party nije gotov. E-glazba živi i dalje – ali u muzeju. Otvorena je prva njemačka izložba posvećena stoljeću elektronske glazbe

Kraftwerk - gurui elektronske glazbe
Kraftwerk - gurui elektronske glazbe (Arhiva)
Više o

muzeji

,

glazba

,

Kraftwerk

,

techno

Electro. Von Kraftwerk bis Techno" - upravo otvorena izložba u muzeju Kunstpalast u Düsseldorfu je hommage stoljetnoj povijesti elektronske glazbe. U doba pandemije, taj pogled unatrag povezan je i s pitanjem - kako dalje? Kakva je uopće budućnost klupskog života u doba pandemije?

Klubovi su već neko vrijeme zatvoreni, mnogi su zauvijek zatvorili svoja vrata. A oni koji još nekako preživljavaju pitaju se koliko dugo će još izdržati? Izložba je glasna, „najglasnija izložba koju ste ikada posjetili", kako na prezentaciji pred brojnim novinarima kaže direktor muzeja Kunstpalast Felix Krämer.

Najglasnija izložba

Ali ta glasnoća kao da pokušava prekriti nesigurnost i melankoliju u elektro-vodama čiji se najvažniji događaj u Njemačkoj u ovoj godini ne događa na nekom festivalu - već u muzejskim prostorijama.

Po prvi put jedan njemački muzej priređuje tako opsežnu, tako detaljnu izložbu o povijesti elektro-sounda i globalne e-kulture. Izložba je otvorena u četvrtak (9.12.) i traje do sredine svibnja iduće godine.

Više od 500 eksponata od 100 umjetnika se može razgledati, izložene su i neke monumentalne fotografije Andreasa Gurskyja, vjernog pratitelja i fana e-glazbe, čovjeka koji je fotografirao čuveni Cocoon-Club u Frankfurtu na Majni, Loveparade i Mayday.

Kraftwerk, Daft Punk...

Utemeljitelj Kraftwerka Ralf Hütter za potrebe izložbe je nabavio kultne srebrne maske francuskog elektro-dueta Daft Punk. Svjetlosna instalacija „začinjena" Kraftwerkovim djelima prikazuje se u večernji satima uz muzej i tako odaje počast jednom od utemeljitelja Kraftwerka Florianu Schneider-Eslebenu, koji je preminuo 2020.

Projekcija je upriličena na istom onom mjestu na kojem je Kraftwerk 2017. održao spektakularni 3D Open-Air-koncert povodom početka biciklističke utrke Tour de France.

Od avangarde do mainstreama

Ali tema izložbe nije samo „domaći" Kraftwerk, band koji je nastao i koji je oduvijek povezan s Düsseldorfom. U izložbenim prostorijama se može razgledati čudnovate aparate kojima se služili pioniri e-glazbe, tu su eksponati iz WDR-ovog studija za elektronsku glazbu iz davne 1951. Ili „strojevi" skladatelja Karlheinz Stockhausen.

Posebna multimedijska prostorija je posvećena Kraftwerku, bandu koji je 1970. počeo kreirati neke sasvim nove tonove, bilo je to u legendarnom studiju Kling-Klang. I trebalo je proći nekoliko desetljeća prije nego što je e-muzika od avangarde postala globalni mainstream.

Izložba odiše na neki način i melankolijom, rekao je kurator Alain Bieber. Mislio je pritom na euforiju u klubovima, na stotine tisuće ljudi na berlinskom Loveparadeu. „Vremena koja se u tom obliku možda više nikada neće ponoviti."

Piše: DW/agencije
17.12.2021. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.12.2021. 09:45
    we are robots
Novi komentar
nužno
nužno