« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
PROBLEMI?

Ekstremno topljenje leda na Grenlandu povećava prijetnju poplavama u svijetu

Nekih 3,5 bilijuna tona leda otopljenih na Greenlandu u proteklom desetljeću podignulo je razinu mora za jedan centimetar i povećava prijetnju poplavama u svijetu, upozorava novo istraživanje

Led se topi i dalje... sve brže...
Led se topi i dalje... sve brže... (Arhiva)
Više o

Grenland

,

topljenje leda

Ledeni pokrov najvećeg otoka na svijetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne razinu oceana za šest metara na planetu i učestalost ekstremnog topljenja na tom području raste u zadnjih 40 godina.

Iako je to jedno od mjesta na svijetu kojim se klimatolozi najviše bave, istraživanje kojega su rezultati objavljeni u ponedjeljak, prvo je koje se koristi podacima satelitskih karata kako bi se otkrilp trošenje grenlandskog ledenog pokrova.

 

Iako je Grenland jedno od mjesta u svijetu koje klimatolozi najviše proučavaju, istraživanje objavljeno u ponedjeljak prvo je koje se koristi satelitskim podacima kako bi se iskoristila pohabanost ledenog pokrova.

Prema podacima dnevnika Nature Communications, u protekla četiri desettjeća, gubitak vode narastao je za 21 posto u protekla četiri desetljeća.

Prema podacima Europske svemirske agencije, ledeni pokrov izgubio je 3,5 milijardatona ledaod 2011. čime je proizvedeno dovoljno vode da se u svijetu podigne razina ocena i da zajednice koje žive u samom priobalju budu u visokoj pripravnosti zbog opasnosti od poplava.

Trećina izgubljeog leda u posljednjoj dekadi dogodila se u dvaprotekla vruća ljeta - u 2012. te u 2019. godini.

02.11.2021. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno