« Život
objavljeno prije 8 mjeseci i 9 dana
EH, DA...

Ekrani i djeca - naravno da ima problema

Prema jednoj teoriji mališani koji su više vremena provodili pred ekranom jednostavno su sustigla drugu djecu

Nemojte to raditi...
Nemojte to raditi... (Arhiva)
Više o

djeca

,

televizor

,

ekrani

Stalno se govori o tome da djeca ne bi trebala biti predugo ispred nekih ekrana, jer je upravo takvo ponašanje povezano s kašnjenjem u razvoju.

Rekli su da su oni koji su sjedili ispred TV-a ili tableta više od četiri sata dnevno tijekom prve godine ili nešto stariji doživjeli kašnjenje u razvoju. Međutim, nakon četvrte godine, njihove društvene i osobne vještine i rješavanje problema su bile jednake njihovim vršnjacima.

Istraživači su bili podijeljeni između dvije vjerojatne teorije.

Prema jednoj teoriji mališani koji su više vremena provodili pred ekranom jednostavno su sustigla drugu djecu.

Druga teorija tvrdi da je veća vjerojatnost da će mališani koji su već imali problema s društvenim i osobnim razvojem biti stavljeni pred ekran.

Stručnjaci su primijetili da su se jezične vještine neke djece poboljšale ako su se njihovi ekrani koristili u obrazovne svrhe.

Istraživanje je provedeno na 7.097 djece na Sveučilištu Tohoku u Japanu. Roditelji su ispunjavali upitnike prateći razvoj svog djeteta.

Autor studije dr. Taku Obara zaključio je: "Dulje vrijeme provedeno ispred ekrana u dobi od jedne godine povezano je s razvojnim kašnjenjem u komunikaciji i rješavanju problema u dobi od dvije i četiri godine."

23.08.2023. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.08.2023. 18:01
    djecz sta dalhe od ekrana počnu s 4 godine
Novi komentar
nužno
nužno