« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
HAK:

Eko vozači na 15.000 km na gorivu mogu uštedjeti do 9000 kuna

U pripremi je nacionalna kampanja koja će promicati pravila eko-vožnje koja smanjuje i broj prometnih nesreća

Auto
Auto (Shutterstock)
Više o

HAK

,

ekološka vozila

,

eko vozila

,

štednja goriva

,

eko-vožnja

Ekološka vožnja štedi gorivo i smanjuje broj prometnih nesreća, ističe HAK koji je u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna predstavio projekt vezan za smanjenje štetnih emisija u cestovnom prometu, prenosi Hina. Na skupu su sudjelovali i predstavnici grada Zagreba, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Energetskog instituta "Hrvoje Požar".

Dino Novosel s Instituta "Hrvoje Požar" predstavio je projekt "Eco Will", koji primjenjuje 13 zemalja, a Hrvatska je jedina od njih koja nije članica EU-a. Rekao je da je riječ o stručnom programu koji promiče ekološku vožnju i u čijoj realizaciji sudjeluje i HAK. Tim je programom omogućeno smanjenje potrošnje goriva do 15 posto te veća sigurnost u prometu i smanjenje broja prometnih nesreća i do 40 posto. Program uključuje jednodnevnu edukaciju, a već je na tragu onoga što godinama zagovara HAK.

Voditelj sektora za vozače HAK-a Sinan Alispahić predstavio je rezultate prošlogodišnjega pilot-programa ekološke vožnje na Jarunu u Zagrebu. Rezultati ankete pokazali su da ekološka vožnja omogućava velike uštede u potrošnji goriva, od 18 do čak 50 posto. Najdiscipliniraniji ekološki vozači na 15 tisuća kilometara na gorivu mogu uštedjeti do 9000 kuna, rečeno je te istaknuto da je u pripremi nacionalna kampanja koja će promicati pravila eko-vožnje i pokušati ih približiti svim vozačima.

Broj vozila u svijetu u sljedećih 20 godina povećat će se 600 milijuna na 1,2 milijarde

Pomoćnica direktora Fonda za zaštitu okoliša Marija Šćulac-Domac istaknula je da u neposrednoj potrošnji energije u Hrvatskoj promet čini 33 posto, a po istraživanju iz 2009., od te brojke čak 89,1 posto otpada na cestovni promet. Fond je sufinancirao mnoge projekte za poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje potrošnje energije te je s 80 milijuna kuna pomogao u obnovi voznog parka 418 hrvatskih autoprijevoznika, koji su zamijenili stara vozila onima koji udovoljavaju Euro 5 normi, rekla je.

Nenad Zuber iz HAK-a predstavio je akciju "Učinimo aute zelenima (Make Cars Green)", koju su provodili Svjetska automobilistička organizacija FIA i nacionalni autoklubovi, među kojima i HAK, a u Hrvatskoj ju je sufinancirao taj Fond za zaštitu okoliša. Broj vozila u svijetu u sljedećih 20 godina povećat će se 600 milijuna na 1,2 milijarde, rekao je.

Na skupu je ocijenjeno da bi i razne institucije, lokalne i državne uprave trebale biti primjer građanima kad je riječ o nabavi ekološki prihvatljivijih automobila te da su države poput Španjolske dodatno smanjile maksimalnu brzinu na autocestama kako bi reagirale na povećanje cijene naftnih derivata i smanjenje potrošnje goriva i troškova.

07.04.2011. 20:26:14
Novi komentar
nužno
nužno