« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
MALI ZELENI

Eko-škole nagrađene na natječaju "Zbrinjavanje organskih ostataka"

Četrnaest škola, vrtića i učeničkih domova dobili su nagrade za projekte poslane na natječaj udruga "Lijepa naša" i "Una terra" te tvrtka "Agroproteinka".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ekologija

,

otpad

,

natječaj

,

Zbrinjavanje organskih ostataka

,

eko-škola

,

organski otpad

,

Una terra

,

Lijepa naša

,

Agroproteinka

,

Daniel Rolph Schneider

U sklopu natječaja "Zbrinjavanje organskih ostataka" natjecati se moglo na tri područja zbrinjavanja organskog otpada i organskih ostataka - nusproizvoda životinjskog podrijetla i uginuća, organskih ostataka iz kućanstava i organskih ostataka iz prirode.

Na natječaj je stiglo 16 projekata od 14 ustanova koje imaju status međunarodne eko-škole ili se pripremaju za stjecanje tog statusa ove školske godine, a Povjerenstvo je prihvatilo 14 projekata.

Kad je riječ o zbrinjavanju organskih ostataka iz kućanstava, nagrađeni su projekti osječke Osnovne škole Augusta Šenoe, zagrebačkog Učeničkog doma Dore Pejačević i Osnovne škole Vladimira Nazora iz Komletinaca, koji su dobili po 5000 kuna.

"Programom međunarodnih eko-škola želi se senzibilizirati mlade naraštaje za okoliš i osposobiti ih za odlučivanje o razvitku društva"
Daniel Rolph Schneider, pomoćnik ministrice za gospodarenje okolišem
Projekte Osnovne škole Marije i Line iz Umaga, Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, Osnovne škole "Sokolovac" i Osnovne škole "Primošten" Povjerenstvo je nagradilo s po 3000 kuna.

Svijest o ekologiji treba razvijati odmalena

Iz područja zbrinjavanja organskih ostataka iz prirode Povjerenstvo je s po 4000 kuna nagradilo projekte Osnovne škole Milana Brozovića iz Kastva, Osnovne škole "Tužno" i Dječji vrtić iz Dugog Sela, a po 3000 kuna dobili su projekti splitske Osnovne škole "Mejaši", Osnovne škole iz Martijanca i Poljoprivredne i veterinarske škole "Arboretum Opeka" iz Vinice.

Povjerenstvo je s 3000 kuna nagradilo i Osnovnu školu "Glina" za projekt "Praćenje insekata u mikrookolini (proizvodnom pogonu)".

U ime Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nagrađenima i organizatorima čestitao je pomoćnik ministrice za gospodarenje okolišem Daniel Rolph Schneider ističući kako se svijest o potrebi zaštite okoliša mora razvijati već od malih nogu.

Nagrađenima su čestitali i predsjednici udruga "Una terra" Silva Celebrini i "Lijepa naša" Ante Kutle, te predsjednik Uprave "Agroproteinke" Ivica Grlić Radman. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 16:48:53
Novi komentar
nužno
nužno