« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BR. 2

Eko savjet tjedna - kuhanje i zamrzavanje hrane

Držite se nekoliko jednostavnih savjeta prilikom kuhanja i zamrzavanja hrane - učinit ćete dobro djelo za prirodu i uštedjeti novac

Povrće
Povrće (Shutterstock)
Više o

zaštita okoliša

,

štednja energije

,

kuhanje

,

zamrzavanje

,

eko savjet tjedna

Iz tjedna u tjedan vam donosimo zanimljive savjete kako se ponašati ekološki osvješteno u svakodnevnom životu. Nakon kompostiranja o kojem smo pisali prošlog tjedna, ovoga puta vas pozivamo na "zeleno" kuhanje i zamrzavanje hrane.

Tročlano kućanstvo s električnom pećnicom, hladnjakom, zamrzivačem, perilicom za rublje, sušilicom i osvjetljenjem godišnje potroši oko 2800 kWh struje. Nešto više od 50% te energije koristi se za kuhanje, hlađenje i zamrzavanje. Kako smanjiti potrošnju bez većih odricanja i smanjiti račun za struju?

Eko savjeti za kuhanje, prženje i pečenje

Promjer električne ploče koju koristite u određenom trenutku mora odgovarati promjeru lonca ili tave kako bi se toplina optimalno iskoristila.

Uvijek koristite poklopce koji odgovaraju pojedinom loncu kako bi smanjili gubitak energije.

Iskoristite "naknadnu" toplinu električne ploče i pećnice - isključite ih desetak minuta ranije nego što ste gotovi s kuhanjem i jelo će se zbog zadržavanja topline jednako dobro skuhati/ispeći.

Namirnice koje se kuhaju u vodi uvijek kuhajte u zatvorenom loncu s minimalnom količinom vode - brže ćete biti gotovi a pritom uštedjeti struju i vodu.

Smanjite jačinu kuhanja, pogotovo kada pripremate meso, umake i tjesteninu. Kod većine jela nije potrebna maksimalna već srednja jačina.

U pećnici pripremajte samo komade mesa koji su teži od jednog kilograma. Za manje težine je isplativije koristiti električne ploče.

Nabavite kuhalo za vodu (kvalitetnih ima već za 150-200 kuna). Voda za kavu ili čaj će vam biti gotova "u trenu", a potrošnja energije je znatno manja nego prilikom zagrijavanja u lončiću.

Eko savjeti za hlađenje i zamrzavanje

Samostalni zamrzivač troši manje energije od onog koji se nalazi u sklopu hladnjaka.

Prije kupnje obratite pozornost na veličinu zamrzivača jer poluprazni i puni uređaji troše gotovo podjednaku količinu energije. Načelno vrijedi pravilo da je po osobi dovoljan prostor od 50-80 litara, odnosno maksimalno 100-130 litara za kućanstva koja zamrzavaju velike količine hrane.

Zamrzivač bi se trebao nalaziti u hladnijoj prostoriji - temperatura zraka u prostoriji niža za samo dva stupnja smanjuje potrošnju energije za 60 kWh godišnje.

Jednom godišnje odmrznite zamrzivač. Inače ga otvarajte kratko i ciljano, uvijek unaprijed razmislite što želite iz njega izvaditi ili staviti na zamrzavanje.

Optimalna temperatura u hladnjaku iznosi +7 stupnjeva Celzijevih, a u zamrzivaču -18 stupnjeva.

12.01.2011. 19:12:00
Novi komentar
nužno
nužno