EHEC: simptomi enterohemoragijske infekcije E. coli
Preko tisuću zaraženih, 18 mrtvih i veći dio Europe u panici je rezultat epidemije još uvijek nepoznatog podrijetla
Njemačka je i do sada bila u panici od smrtonosne bakterije EHEC, no nakon današnjeg izvješća Svjetske zdravstvene organizacije da ovako opasnu bakteriju još nisu vidjeli situacija će postati još i gora.
Kako još uvijek nije pronađen glavni krivac za pojavu bakterije, a Španjolci glasno traže naknadu štete od 200 milijuna eura za lažnu optužbu o njihovim krastavcima kao izvorima zaraze, testiranja se šire na sve potencijalne uzročnike što će otežati pronalaženje pravog uzroka.
EHEC je prvi puta otkriven 1982. u SAD, a povezuje ga se s epidemijama koje nastaju konzumiranjem nedovoljno pečenog mesa, salata i ostalog neopranog povrća i nepasteriziranog mlijeka.
Ovaj, izuzetno opasan soj bakterije E. coli stvara toksine koji uništavaju sluznicu crijeva, uzrokuju grčeve u želucu, krvave stolice i anemiju, a naziv je dobio po hemolitičko-uremičkom sindromu HUS koji može dovesti do zatajenja bubrega. Trbuh bolesnika mekan je na opip, a uglavnom nema povišene temperature. Simptomi su vrlo slični simptomima šigele, uzročnika proljeva (dizenterije), pa se često EHEC-u ne pridaje dovoljno pažnje.
Simptomi nastupaj najčešće tri dana nakon infekcije, a mogu se pojaviti u razdoblju od jedan do devet dana od infekcije.
Antibiotici ne pomažu, upravo suprotno, jer svojim djelovanjem tjeraju bakterije na proizvodnju još veće količine toksina, tako da su liječnicima vezane ruke i moraju se oslanjati jedino na rehidraciju pacijenata, jer i lijekovi protiv dijareje imaju kontraučinak.
Kako EHEC nije otporan na toplinu, ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, preporučuje se termička obrada mesa i povrća na temperaturama iznad 70 stupnjeva, najmanje 10 minuta, kako bi se bakterije u potpunosti uništile.
Novi komentar