« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PA DOBRO ...

Džeparac u djetinjstvu smeta štednji u kasnijim godinama

Stav roditelja ključan je za formiranje odnosa djeteta prema novcu, što ujedno obilježava i njihovu financijsku budućnost

Neka vaši tinejdžeri zarade džeparac
Neka vaši tinejdžeri zarade džeparac (Shutterstock)
Više o

djeca

,

novac

,

džeparac

,

zarađivanje

,

rad

Kako djeci dati neki novac da ga imaju, a da to ne ispadne loše, pitanje je s kojim se muči većina roditelja. Ako vas to tješi, istraživanje Sveučilišta Sheffield pokazalo je da je za djecu bolje da novac zarade na neki način umjesto da dobiju džeparac.

Na taj će način već u ranoj dobi naučiti cijeniti vrijednost zarađenog novca, zaključak je nakon analize istraživanje na 3200 djece u dobi od 11 do 15 godina.

Naime, u tim je godinama uobičajeno djeci davati desetak funti džeparca tjedno, no svako povećanje te svote može imati velik utjecaj na to kako će dijete upravljati financijama kad odraste. 

Samo 1 posto povećanja smanjuje sposobnost uštede za čak 21 posto, pa je puno bolja varijanta dogovor oko kućanskih poslova i zadataka koje dijete treba napraviti za neku nagradu, kako bi od malih nogu shvatilo da se novac treba zaraditi.

Sve u svemu, stav roditelja ključan je za formiranje odnosa djeteta prema novcu, što ujedno obilježava i njihovu financijsku budućnost.

03.04.2013. 19:21:48
Novi komentar
nužno
nužno