« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
PROBLEMI

Dvostruki udarac Sberbanku u vezi s Agrokorom

Agrokor je objavio da priznaje 41 milijardu kuna dugova, a osporava 16 milijardi, uz jednu važnu pravnu pobjedu – priznavanje zakona o izvanrednoj upravi (Lex Agrokor) pred sudom u Londonu

Nezgodna situacija...
Nezgodna situacija... (Arhiva)
Više o

Agrokor

,

Sberbank

,

potraživanja

Široki osmijesi Vladinog povjerenika Ante Ramljaka i njegovih suradnika pri ulasku u salu s novinarima u Agrokorovom tornju u četvrtak točno u podne bili su najbolji komentar nekoliko minuta ranije objavljene vijesti iz Londona da je tamošnji sud priznao Lex Agrokor kao važeći, unatoč osporavanju ruskog Sberbanka. Važna je to pobjeda za Agrokorovu upravu koja je zahtjeve za priznavanjem hrvatskoga zakona kao važećeg za Agrokorove tvrtke uputila i u sve zemlje regije u kojima Agrokor ima vlasništvo - i u svima joj se suprotstavio Sberbank.

Priznavanje Lex Agrokora sprečava Sberbank u podizanju tužbi kojima pokušava naplatiti svoja potraživanja prema hrvatskom koncernu, vrijedna 1,1 milijardu eura. U Sloveniji je Lex Agrokor priznat, na što se Sberbank žalio, a iako je odluka o žalbi donesena, još nije objavljena. Sudovi u Srbiji još nisu donijeli odluku, mada su do njenog donošenja zabranili otuđenje dionica tvrtki u vlasništvu hrvatske kompanije, a ni sudovi u Crnoj Gori i BiH još nisu donijeli odluke i na njih bi ova odluka suda u Londonu mogla značajno utjecati.

Priznaju li i sudovi u tim zemljama Lex Agrokor, Sberbank će se naći u vrlo nezavidnoj poziciji, jer više neće imati mogućnost pokušati se naplatiti iz imovine Agrokora, a k tome, odluka suda u Londonu nije jedini udarac koji je Sberbank danas pretrpio - objava popisa tražbina prema Agrokorovim kompanijama koje su prijavljene od početka izvanredne uprave, 10. travnja, konačno je potvrđeno i da su sva potraživanja Sberbanka osporena.

Osporena potraživanja Sberbanka

Ramljakova je uprava priznala ukupno 41,23 milijarde kuna tražbina, a osporeno je 16,54 milijarde kuna. U tih 16,54 milijarde je 8,5 milijardi kuna potraživanja Sberbanka, osporenih zbog litispendencije, odnosno činjenice da je Sberbank pokrenuo tužbe kojima želi naplatiti svoj dug, te zbog neusklađenog stanja tražbina i obaveza u poslovnim knjigama. Ruskoj banci tako ostaje samo da sudski traži priznavanje svojih potraživanja ili da povuče tužbe u drugim zemljama i vrati se za pregovarački stol i u Vijeće vjerovnika koje se sad treba osnovati, na što ih je Ramljak danas ponovno pozvao, rekavši da se s predstavnikom Sberbanka čuo jutros i da neke naznake kako bi se takav scenarij mogao i ostvariti postoje.

Ukupni iznos zaprimljenih tražbina 503,9 milijardi

A što nam je otkrio popis tražbina? Milijardu i 200 milijuna kuna duga prema Adrisu, više od 200 milijuna kuna prema državi, poreznoj upravi i carini, stotine milijuna kuna razlučnih prava (osiguranog duga) Konzuma PBZ-u, Belja, Vupika i Žitnjaka Zagrebačkoj banci, stotine milijuna duga Jamnice Francku... popis koji je objavljen na e-oglasnoj ploči na internetskim stranicama Trgovačkog suda je dug i zastrašujuć, a o tome koliko je posao sortiranja više od 12 tisuća tražbina prema 76 društava u sastavu koncerna bio opsežan govori da je na njemu mjesecima radilo više od 200 ljudi. Tražbine je prijavilo više od 5.700 pojedinačnih vjerovnika, od kojih su neki prijavili tražbine prema nekoliko dužnika. Ukupno su 1.102 prijave u potpunosti ili djelomično osporene. Najveći dio prijava, njih 10.200, odnosi se, što nije iznenađenje, na 20 najvećih tvrtki, Konzum, Tisak, Jamnicu, Belje i druge, a ukupna je cifra prijavljenih tražbina zastrašujuća - 503 milijarde i 961 milijun kuna, no to nije dug Agrokora, već je u iznosu od 446 milijardi riječ o jamstvima i osiguranjima za tražbine kod više tvrtki, dakle o slučajevima kada je za isti kredit garantiralo više Agrokorovih tvrtki ili su one bile sudužnici, a 18 milijardi su regresna prava i mjenice.

Trošak vojske savjetnika

A objavom tražbina počinje konačni posao Izvanredne uprave - pokušaj postizanja nagodbe s vjerovnicima u stalnom Vjerovničkom vijeću koje se sada napokon može formirati.

Inače, Ramljak je napokon prezentirao i trošak restrukturiranja odnosno svih savjetnika iz 19 različitih odvjetničkih tvrtki i kompanija za financijsko i poslovno restrukturiranje. Ukupno je u Agrokoru, saznali smo, angažiran 141 stručnjak. „Morate znati da je ovo u ovom trenutku najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Europi. Proces se pomno prati u puno zemalja, jako je puno stranih banaka uključeno u ovaj postupak i mi smo angažirali u svakom polju najbolje stručnjake, rekao je Ramljak koji je otkrio da će im se ukupno isplatiti 58 milijuna eura, odnosno, bude li se proces produljio na više od 12 mjeseci, ukupno 69 milijuna eura, što je oko jedan posto ukupnog duga Agrokora. To je u odnosu na usporediva restrukturiranja čak i - jeftino, tvrde u koncernu, a iznos će pokriti vjerovnici.

Piše: Dalibor Dobrić/DW
10.11.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno