« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 dana i 17 sati
EH, DA...

Dvije vrste slatke hrane jamče loše zdravlje crijeva

Iako povremeni slatki zalogaj nije problem, redovita konzumacija određenih vrsta slatke hrane može imati štetan učinak na probavu i opće zdravlje

Izbjegavajte u širokom luku
Izbjegavajte u širokom luku (Arhiva)
Više o

slatka hrana

,

zdravlje crijeva

Loše prehrambene navike, osobito pretjeran unos šećera, mogu dugoročno narušiti tu ravnotežu, potaknuti upalne procese i oslabiti imunitet. Iako povremeni slatki zalogaj nije problem, redovita konzumacija određenih vrsta slatke hrane može imati štetan učinak na probavu i opće zdravlje. Dijetetičarka Dana Ellis Hunnes i nutricionistica Michelle Saari posebno su upozorile na dvije vrste hrane za koje tvrde da jamče loše zdravlje crijeva.

Slatka peciva - mnoga slatka peciva, poput kroasana i muffina, sadrže visoke količine dodanih šećera. Osim toga, siromašna su ključnim nutrijentima poput vitamina, minerala i antioksidansa. Konzumacija doručka koji ne sadrži nutritivno bogate namirnice može uzrokovati neravnotežu u probavnom sustavu i narušiti metaboličku funkciju. Saari dijeli svoje prijedloge za zdravije alternative koje neće naglo povisiti šećer u krvi, dovesti do inzulinske rezistencije ni negativno utjecati na probavu. "Slatka peciva prepuna su masti i šećera, a nijedan od tih sastojaka ne koristi vašem zdravlju. Umjesto da svratite po pecivo u kafić, pobrinite se da ujutro imate nešto pripremljeno", istaknula je za SheFinds.

Voćni bomboni - iako povremena šaka bombona ne predstavlja problem, redovita konzumacija voćnih bombona može imati negativan učinak na probavu i izazvati neugodne probavne smetnje. Hunnes navodi da su najgora vrsta slatkiša za zdravlje upravo bomboni poput Skittlesa i sličnih. Voćni bomboni najčešće sadrže umjetne boje i velike količine šećera. Hunnes upozorava da prevelika količina ovakvih slatkiša "povećava proizvodnju inzulina i može opteretiti cijeli organizam, što dovodi do upale." To, naravno, može uzrokovati i nadutost te neželjeno debljanje jer "šećer povećava lučenje inzulina, koji pomaže u skladištenju viška šećera i kalorija u obliku masti."

Kao što je već spomenuto, povremeno uživanje u omiljenim slasticama neće ozbiljno naštetiti zdravlju. No, uspostavljanje zdravih navika ključno je za održavanje uravnoteženog probavnog sustava.

29.03.2025. 14:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.03.2025. 16:57
    Ne volim preslatko
Novi komentar
nužno
nužno