« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
O, DA!

Dvije pive dnevno - prava mjera

Iako rezultati pokazuju da dugovječnosti više pridonosi umjerena konzumacija alkohola nego redovita tjelovježba, svakako je uputno prakticirati redovitu tjelovježbu...

Dva komada dnevno je taman
Dva komada dnevno je taman (Arhiva)
Više o

pivo

,

dugovječnost

Znanstvene studije svjedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na prokrvljenost, cirkulaciju krvi, krvni tlak te razinu kolesterola u krvi.

Možda jedno od najzanimljivijih područja istraživanja jest ono o utjecaju umjerene konzumacije piva na dugovječnost.

Časopis PLOS Genetics 2013. godine objavio je studiju koja je prvi put ispitivala utjecaj napitka na dugovječnost. Istražujući utjecaj piva na gene, znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka. Studija je rađena na kvascima te je pokazala da konzumacijom piva (alkohola) dolazi do produženja telomere.

Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) koji ako se značajno skrate, dovode do smrti stanice. Dosadašnja istraživanja povećanje i skraćivanje telomera povezuju sa starenjem te razvojem karcinoma, zbog čega su rezultati ove studije dobili dodatan značaj.

Do produženja krajeva telomera došlo je pri količini etanola prisutnog u jednom pivu (5-7 posto).

Najnovija studija dala je dodatni poticaj umjerenoj konzumaciji piva. Studija je provedena na Sveučilištu u Kaliforniji, trajala je 14 godina te je proučavala utjecaj životnog stila 1700 osoba starijih od 90 godina na životni vijek. Istraživači su otkrili kako su osobe koje su dnevno pile dvije čaše piva (2 x 3 dl) ili vina (2 x 1,5 dl) imali 18 posto manji rizik od prerane smrti.

Zanimljivo, ispitanici koji su svakodnevno vježbali 15 do 45 minuta dnevno smanjili su taj rizik za „samo" 11 posto. Iako rezultati pokazuju da dugovječnosti više pridonosi umjerena konzumacija alkohola nego redovita tjelovježba, svakako je uputno prakticirati redovitu tjelovježbu tijekom zrele i starije dobi jer ta zdrava navika svakako pridonosi aktivnom i produktivnom životu u zlatnim godinama,

07.07.2018. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno