« Film
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
OBLJETNICA

Dvadeset godina Sarajevo Film Festivala

Projekcijom filma Alejandra Gonzáleza Inárritua „Pasja ljubav“ u petak (15.8.) počinje 20. Sarajevo Film Festival

Dva desetljeća SFF-a
Dva desetljeća SFF-a (Arhiva)
Više o

Sarajevo Film Festival

Ratne 1995. godine, pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival (SFF). Ratni san grupe entuzijasta ubrzo izrasta u filmski događaj koji po organizaciji, kvaliteti i raznovrsnosti programa nadilazi regionalne okvire.

U čemu je tajna uspjeha SFF-a?

Među prijateljima festivala koji su tijekom proteklih 20 godina prošetali crvenim tepihom SFF-a bili su među ostalima i John Malkovich, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Bono Vox, Danis Tanović, Daniel Craig, Nick Nolte, Jeremy Irons, Kevin Spacey, Mickey Rourke, Mirjana Karanović, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Brad Pitt, Danny Glover, Mira Furlan... SFF je postao vodeći filmski događaj u jugoistočnoj Europi, koji godišnje privlači više od 100.000 ljubitelja filma sa svih strana svijeta.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra kaže da je SFF prije 20 godina pokrenut sa jasnom vizijom i dugoročnim ciljevima. „Svih ovih 20 godina radili smo marljivo i pametno. Nismo nigdje žurili, nije bilo radikalnih rezova, skokova ili padova, ali smo imali jedan kontinuitet rasta kvalitete i kvantitete. Tu je na djelu jedna dobra, uigrana ekipa u kojoj dvadesetak ljudi diše za jednoga. Puno smo ulagali u trening i puno smo gledali što rade drugi. To je tajna našeg uspjeha. Napredovali smo iz godine u godinu i danas smo, po konceptu i izvedbi u vrhu, ne samo regionalnih već i europskih festivala", kaže Purivatra za Deutsche Welle.

On naglašava kako je od 250 kratkih, dokumentarnih i igranih filmova, koje će posjetitelji imati priliku vidjeti ove godine, teško izdvojiti neke za posebnu preporuku. „Mislim da smo i ove godine napravili program koji može zadovoljiti gotovo svačiji ukus. I ovoga puta imamo jednu novu generaciju regionalnih autora u okviru takmičarskog programa, a tu je i retrospektiva filmova velikog britanskog režisera 

Michaela Winterbottoma. Ponovo nam dolaze i naši dragi prijatelji, od dobitnice oskara Melisse Leo do slavnog redatelja Mikea Leigha", kaže Purivatra.

Bogat program SFF-a

Na ovogodišnjem SFF-u bit će prikazana i dostignuća argentinskog i meksičkog filma. Uoči projekcije filma Alejandra Gonzáleza Inárritua „Pasja ljubav", publika će imati priliku pozdraviti i meksičkog glumca Gaela Garcia Bernala. Redatelji Cristi Puiu, Vladimir Perišić, Aida Begić, Marc Recha, Angela Schanelec, predstavit će filmove koji su rađeni u okviru omnibusa „Mostovi Sarajeva". Oskarovac Michel Hazanavicius na SFF dolazi sa svojim filmom „Potraga", dok će se Melissa Leo susresti sa sudionicima ovogodišnjeg Talents Sarajevo nakon projekcije filma „Bokser", u kojem je za ulogu majke dobila Oskara.

Počasno Srce Sarajeva ove godine ide i bh. režiseru, oskarovcu Danisu Tanoviću. Dobitnica Zlatnog medvjeda za film „Grbavica" redateljica Jasmila Žbanić u službenom programu SFF-a predstavlja svoj novi film „Otok ljubavi". Ovogodišnjim žirijem takmičarskog programa za igrani film predsjedava cijenjeni redatelj Béla Tarr.

Regionalna kinematografija i partneri

Regionalnu kinematografiju predstavit će brojni redatelji i glumci. Tako primjerice glumica Mirjana Karanović na festival dolazi sa ekipom filma „Cure - život druge". Ovo ostvarenje Andree Štake u službenoj je selekciji u utrci za Srce Sarajeva. A mađarski redatelj Kornel Mundruczó predstavit će svoj film „Bijeli bog".

Jedan od partnera SFF-a je Vijeće Europe koje ove godine slavi 60 godina europske kulturne suradnje s temom „Kultura, srce i duša demokracije". Tim povodom će u festivalskom centru biti upriličene prigodne izložbe. Nastavak je to sedmogodišnjeg partnerstva SFF-a i Vijeća Europe koje, osim sponzorstva, uključuje i druge oblike suradnje. Službeni predstavnici Vijeća Europe smatraju da SFF svojom bogatom ponudom filmova i programima posvećenim europskoj i regionalnoj kinematografiji značajno doprinosi jačanju europskih vrijednosti, demokracije i ljudskih prava.

 

15.08.2014. 19:01:00
Novi komentar
nužno
nužno