« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 22 dana
ZAPAMTITE

Dva umaka koji bi trebali zaboraviti

Iako su razni prilozi i umaci, kao što je primjerice kečap, glavne namirnice na takvim događanjima, često sadrže skrivene šećere koji mogu usporiti mršavljenje

Zaboravite...
Zaboravite... (Arhiva)
Više o

umak

,

kečap

,

BBQ umak

Ljeto donosi sa sobom i ljepše vrijeme, a s njim i okupljanja na otvorenom, roštiljanja i piknici. Iako su razni prilozi i umaci, kao što je primjerice kečap, glavne namirnice na takvim događanjima, često sadrže skrivene šećere koji mogu usporiti mršavljenje i negativno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Također, mogu sadržavati iznenađujuću količinu dodanih šećera, istaknuo je nutricionist, dijetetičar i liječnik dr. Rimas Geiga. Upozorio je na dva takva popularna umaka.

BBQ umak - BBQ umak mnogima je omiljen zbog svog bogatog okusa, no može sadržavati veliku količinu šećera. Dr. Geiga objašnjava da veliki dio tog šećera dolazi od visoko fruktoznog kukuruznog sirupa. Pretjerana konzumacija povezana je s debljanjem i povećanim rizikom od razvoja kroničnih stanja poput dijabetesa i bolesti srca, stoga je umjerenost ključna. Nutricionist predlaže da potražimo umake za roštilj s oznakom "s niskim sadržajem šećera", "bez šećera" ili da ih napravimo sami.

Kečap - "Kečap može sadržavati čak žličicu šećera u samo 15 mililitara", upozorava dr. Geiga za SheFinds. Ističe da veliki dio tog šećera dolazi od kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze i drugih zaslađivača, što doprinosi unosu nepotrebnih kalorija i šećera u naše obroke. Ti dodani šećeri ne utječu samo na naš struk, već predstavljaju i rizike za zdravlje zubi te mogu povećati razinu šećera u krvi. Nutricionist preporučuje opcije s niskim udjelom dodanog šećera ili bez šećera, koje sadrže prirodne zaslađivače poput stevije ili eritritola. Druga je mogućnost da napravimo vlastiti kečap od svježih rajčica, octa i začina.

U svakom slučaju, ako baš trebate takve okuse, napravite ih sami od zdravih namirnica.

06.07.2024. 08:29:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.07.2024. 09:00
    ma sta manje puno konzervansa gmoa
Novi komentar
nužno
nužno