« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 dana i 22 sata
MLJAC!

Dva korisna recepta s mnoštvom okusa i proteina

Zaboravi čudotvorne dijete jer zdravo tijelo gradi se uz prave obroke, pa zato i svaki pravi trening započinje prvenstveno u - kuhinji

E, ovo su dobre stvari!
E, ovo su dobre stvari! (Arhiva)
Više o

recepti

,

Kotányi

,

Quick & Easy

 Prije svega, treba zaboraviti na rigorozne dijete, raznorazne napitke ili čarobne tablete. Ništa od toga neće stvarno 100 % pomoći želimo li lijepo oblikovano tijelo i mišiće kojima ćemo se ponositi, a da pritom budemo i ostanemo fit i zdravi. Znamo, društvene mreže prepune su raznih čudotvornih preparata i nevjerojatnih ispovijesti s „before & after" fotografijama osoba, o tome koliko su im upravo neki pripravci pomogli da postanu isklesani kao Michelangelov David, a da pritom nisu ni prstom mrdnuli (a kamoli vježbali).

FORMULA ZA USPJEH

Ne nasjedaj na razna obećanja i zdravstveno upitne metode. Jednadžba je jednostavna: tjelesna aktivnost + dovoljno sna + pravilna prehrana. Bilo da želimo nabaciti nešto mišićne mase ili ih dodatno ojačati, ove tri stvari su ključne, a moramo znati i da je meso jedan od najbogatijih prirodnih izvora visokokvalitetnih proteina. To ga čini izuzetno važnim za rast i regeneraciju mišićne mase. Proteini iz mesa sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za sintezu mišića, a dodatni savjet u pripremi praktičnih i brzih obroka gotovih u svega pola sata - koje donosimo u nastavku - je korištenje 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick & Easy bez aditiva i konzervansa.

MALO MASTI, A PUNO ENERGIJE

Kada govorimo o mesu, ne mislimo na razne prerađevine poput salama, pašteta i sličnoga, već o konkretnom komadu poput purećih prsa i teletine. Samo 100 grama purećih prsa sadrži otprilike 29 grama proteina, imaju vrlo malo masti, pa su odlična za one koji paze na unos kalorija. Teletina ima oko 20-24 grama proteina na 100 grama, ovisno o dijelu mesa, te puno cinka, niacina, vitamina B-12 i B-6, što posebno odgovara fizički aktivnim osobama.

ŠTO TREBAM JESTI?

Izbor proteinskih namirnica je raznolik: osim mesa (bez masnoća i kožica), tu su i sve vrste riba i plodova mora, popularni skyr, sirutka, pa čak i neke vrste riža. No ne zaboravi, radi se o procesu, ne o mjesečnom projektu. Održivost mišića od tebe traži redovitu fizičku aktivnost (pa čak i šetnje) i pravilnu, redovitu prehranu. Traži posvećenost. A jednom kada kreneš, vidjet ćeš da je sve stvar navike. U međuvremenu donosimo dva sjajna recepta s teletinom i puretinom da pokažemo da ih ne moraš samo kuhati ili peći na naglo, već ukomponirati u bojama neodoljive i ukusne obroke.

PANIRANI TELEĆI KOTLETI SA SIROM I ŠUNKOM

Sastojci (za 4 porcije):

· 4 teleća otkoštena kotleta, oko 700 g

· 1.5 žlica Kotányi Quick & Easy začina za kotlete

· 4 kriške sira

· 4 šnite kuhane šunke

· 2 jaja, za paniranje

· 150 g brašna, za paniranje

· 150 g krušnih mrvica, za paniranje

· 1 l ulja (maslinovo, repičino ili kokosovo), za prženje

Priprema:

  1. Uzmite vrećicu za zamrzavanje pa u nju stavite kotlet i dobro ga istucite da bude što tanji. Ponovite s ostatkom kotleta.

  2. Istanjene kotlete začinite Quick & Easy začinom za kotlete. Uzmite jedan kotlet i na jednu stranu stavite šnitu šunke i krišku sira. Preklopite s drugom stranom te po potrebi učvrstite čačkalicama.

  3. Jaja malo posolite te ih vilicom umutite da budu pjenasta. Usipajte brašno i krušne mrvice na dva duboka tanjura ili zdjelice. Kotlete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice.

  4. U dubljoj većoj tavi zagrijte ulje, dodajte kotlete i pržite na srednje jakoj vatri oko 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite meso u cjedilo kako bi se višak ulja iscijedio te poslužite uz krišku limuna, salatu i prilog po izboru.

STIR FRY S PURETINOM I POVRĆEM

Sastojci:

· 450 g purećih prsa

· 1 žlica Kotányi Quick & Easy začina za piletinu

· 2 žlice sezamovog ulja

· 1 mladi luk

· 200 g brokule

· 1 mrkva

· 50 g baby špinata

· 1 žličica Kotányi češnjaka u granulama

· 1,5 žličica Kotányi mljevenog đumbira

· sezam i mladi luk, za serviranje

· 250 g noodlesa (idealno shirataki ili od leće, heljde, može i riže)

Za umak:

· 60 ml soja umaka

· 50 ml vode

· 1 žličica rižinog octa

· 1 žličica meda

· 1 žlica gustina

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckajte. Brokulu natrgajte na cvjetiće, a mrkvu narežite na trakice. Puretinu narežite na trakice i začinite.

  2. Zagrijte tavu za wok i dodajte ulje. Ubacite puretinu i pržite je 5 minuta uz povremeno okretanje. Dodajte luk i pržite još 1 minutu. Ubacite mrkvu, brokulu, češnjak i đumbir te pržite 5 minuta uz povremeno treskanje tave.

  3. Zakuhajte lonac vode i dodajte noodlese. Maknite s vatre i ostavite da odstoje 3 minute ili pripremite prema uputama na pakiranju.

  4. U zdjelici sjedinite sve sastojke za umak. U wok tavu dodajte umak i noodle, dobro promiješajte i maknite s vatre. Poslužite odmah uz sezam i mladi luk.

Dodatne besplatne recepte, naročito one za jela gotova u svega 30 minuta, preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/

24.04.2025. 15:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.04.2025. 17:23
    fino
Novi komentar
nužno
nužno