« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
PREDSTAVE

Duodrama Frane Marije Vranković o I. B. Mažuranić

Kazalište Smješko nastavlja ciklus dokumentarno-igranih duodrama o poznatim ženama vezanim uz grad Zagreb

Više o

Cekate

,

kazalište Smješko

,

Ivana u svijetu bajki

,

Frana Marija Vranković

Kazalište Smješko u suradnji s Teatrom na Trešnjevci u sklopu Kazališnoga ponedjeljaka, 4. veljače u 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka donosi premijeru dokumentarno-igrane drame Frane Marije Vranković "Ivana u svijetu bajki". U predstavi igraju Mirta Zečević i Hrvoje Zalar.

Nakon nagrađivane dokumentarno-igrane predstave „Kakva majka, takva kći" o odnosu Marije Jurić - Zagorke i njezine majke Josipe, Kazalište Smješko nastavlja ciklus dokumentarno-igranih duodrama o poznatim ženama vezanim uz grad Zagreb. „Ivana u svijetu bajki" govori o životu Ivane Brlić-Mažuranić i njezinoga muža dr. Vatroslava Brlića. Predstava je temeljena na arhivskoj građi te se u predstavi koriste faksimili Brodskih novina i Obzora upravo od dana odvijanja radnje.

Ona se odvija u predvečerje Ivaninog 49. rođendana u srijedu, 18. travnja 1923. godine, za Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u stanu obitelji Brlić na korzu u Brodu na Savi, današnjem Slavonskome Brodu. S obzirom na to da su se vjenčali na Ivanin 18. rođendan, taj dan je ujedno i njihova godišnjica braka. Uz slavlje, u obitelji Brlić postoji i nekoliko razloga za brigu, a to su financije i bolest. Oni unose nemir i nervozu u kuću prepunu ljubavi. Kako je izgledao život Ivane i njezina muža, tko je od njih bio blizak s Antunom Gustavom Matošem, tko citira Lava Nikolajeviča Tolstoja, a tko Augusta Šenou te postoji li veza između Slavonskoga Broda i Ogulina doznajte u predstavi.

Scenografkinja predstave je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Anamarija Filipović-Srhoj, skladatelj je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Damir Šimunović, a redateljica Frana Marija Vranković.

Autorica: Frana Marija Vranković

Igraju: Hrvoje Zalar i Mirta Zečević

Scenografija: Marta Crnobrnja

Kostimografija: Anamarija Filipović-Srhoj

Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić

Glazba: Damir Šimunović

Produkcija: Kazalište Smješko

http://www.cekate.hr/kat/tnt/predstave-tnt/

31.01.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno