« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PLUS 555

Dunav u Vukovaru narastao 35 centimetara u 24 sata

Vrh vodenog vala očekuje se u subotu, kada će protjecati ogromna masa vode od 8.000 kubika u sekundi

Vukovar Dunav vodeni val
Vukovar Dunav vodeni val (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

ruskinje

,

Dudek

,

mladi bendovi

,

How Convinient

,

čitanje lica

,

Masterpiece

Prema podacima vodomjerne postaje u Vukovaru Dunav je večeras u 19 sati dosegnuo vodostaj od plus 555 centimetara, te je u proteklih 24 sata vodostaj rijeke porastao za 35 centimetara.

Redovite mjere obrane od poplave proglašavaju se na vodostaju od plus 580 cm, a izvanredne na plus 630 cm.

"Vrh vodenog vala očekuje se u Vukovaru u subotu, kada će protjecati ogromna masa vode od 8.000 kubika u sekundi", izjavio je večeras Hini direktor Vodno gospodarskog Odjela za područje Drave i Dunava u Hrvatskim vodama Osijek Zoran Đuroković. Procijenio je da će trebati pet do šest dana da vodostaj Dunava u Vukovaru, nakon prolaska vrha vodenog vala, padne na razinu kada bi se ukinule i redovite mjere obrane od poplave.

Tijekom dana su u Vukovaru nastavljene aktivnosti na obrani od vodenog vala čiji se vrh u gradu očekuje u subotu i mogao bi dostići razinu iz 2006. godine od plus 720 centimetara.

Na Otoku športova koji je najugroženiji dio grada, podignuti su zečji nasipi i tzv. boks barijere, a kontrolirani su i dodatno pojačani nasipi u naselju Budžak koje ugrožava Bobotski kanal, izgrađeni za poplave 2006. godine. Kontrole su redovite i u četvrti Olajnica i Ulici I.G.Kovačića uz Vuku kao i na Vučedolu.

U Iloku je Dunav u 19 sati također dosegnuo vodostaj od plus 555 centimetara, a vrh vodenog vala očekuje se u nedjelju. Zbog porasta Dunava morala je biti iseljena jedna obitelj koja živi nisko uz rijeku na kraju Ulice I.G.Kovačića, potvrdio je iločki gradonačelnik Miroslav Janjić, a za obitelj je osiguran smještaj u Staračkom domu.

U Iloku se grade zečji nasipi u Ribarskoj ulici te u Ulici Julija Benešića, koje će s očekivanim vodenim valom biti ugrožene. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 20:49:00
Novi komentar
nužno
nužno