« Kultura
objavljeno prije 10 mjeseci i 11 dana
OSVRT

Duje Šuvar: Ciklus aktova

Slikar je s nekoliko vještih i odlučnih poteza kreirao trenutak u životu modela koga strpljivo i s nadom u dobar rezultat nastoji oživjeti na papiru

Duje Šuvar
Duje Šuvar (Arhiva)
Više o

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duje Šuvar

,

ciklus aktova

Duje Šuvar, akademski slikar i profesor na zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, istaknuti je pripadnik srednje generacije hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika, autor je kompleksnog opusa, čest izlagač na izložbama.

Osim sjajnog opusa posvećenog Zagrebu, gdje Šuvar izvanredno portretira vrlo poznate fragmente ulica i trgova ali i posebnih urbanih i arhitektonskih obilježja, dajući mu specifični prizvuk, slikar sustavno istražuje i nadalje mogućnosti pojedinih tehnika ali i motiva.

Tako je nastao lijepi, profinjeni ciklus crteža, blage erotske nazočnosti, niz aktova zamišljenih, tihih modela, u trenutcima usamljenosti i mira.

Obnažena tijela mladih žena u iščekivanju događaja koji će možda promijeniti njihov život ili se ništa neće dogoditi, osama će nesmiljeno nastaviti trajati.

One su gotovo nepomične, možda i osluškuju, graciozne linije njihovih tijela prirodno se uklapaju u prostor boravka.

Slikar je s nekoliko vještih i odlučnih poteza kreirao trenutak u životu modela koga strpljivo i s nadom u dobar rezultat nastoji oživjeti na papiru.

Niz motiva nepoznatih žena ostavilo je fragilne tragove postojanja i vitaliteta u sjećanju crtača.

Piše: Miroslav Pelikan
03.07.2023. 10:00:00
Novi komentar
nužno
nužno