« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
IZLOŽBE

Duje Jurić - Mreža oprostorene slike

U svojem više desetljetnom umjetničkom radu Duje Jurić snažno je obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije te je izgradio osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik

Duje Jurić
Duje Jurić (Arhiva)

Duje Jurić je pripadnik slikarske generacije stasale u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju.

U svojem više desetljetnom umjetničkom radu Duje Jurić snažno je obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije te je izgradio osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik. Svojim umjetničkim radom Jurić se potvrdio kao najdosljedniji i najradikalniji protagonist nove estetike konstruktivnog i neoplastičkog slikarstva kao oblika apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. 

U procesu istraživanja i nadogradnje procesa stvaranja, tijekom posljednjeg desetljeća, usporedno sa slikarstvom kao primarnim medijem, Jurić gradi ambijente unutar kojih ispituje suodnos slike i svjetla, te radi iskorak u prostor ambijenta. Tim iskorakom kreira nove svjetove i doživljaje unutar kojih teži vizualnom istraživanju fenomena svjetla kao medija, koje je ujedno posrednik u trodimenzionalnom, plastičnom doživljaju naslikanog. Svojim pristupom Jurić problematizira i fenomen percepcije, kao važan segment svojeg rada. Kao umjetnik širokoga umjetničkog spektra Duje Jurić oslanja se na intuitivnost koju stavlja ispred racionalnog i egzaktnog.

Izložba u zagrebačkom MSU-upredstavlja presjek umjetničkog rada Duje Jurića, s naglaskom na novonastali ciklus radova nastalih u serijama u periodu između 2010. i 2019. U koncepciji izložba obuhvaća odabir kronološki ranije nastalih radova do slojevitih kompozicija koje se preklapaju u različitim varijacijama tema/motiva i tehnika, što podrazumijeva svojevrstan retrospektivan pregled autorova rada.

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama. Diplomirao je 1981. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suradnik je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1982. do1985. Od 1984. do 1999. djeluje kao slobodni umjetnik, 1999./2000. radi u Muzeju suvremene umjetnosti kao kustos restaurator, a od tada do danas kao docent, a potom izvanredni i redovni profesor crtanja i slikanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje 2006. preuzima vođenje slikarske klase (na Slikarskom odsjeku), a 2008. godine i posao mentora na doktorskom studiju slikarstva. U više od trideset godina umjetničke prakse izlagao je na više od osamdeset samostalnih izložbi i sudjelovao u više od stotinu i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Moderna galerija, Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Muzej Grada Vukovara; Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Umjetnička galerija Dubrovnik; Zavičajni muzej grada Rovinja; Mondriaanhuis, Amersfoort; Neue Galerie, Graz; Zbirka Cettina, Umag.

Kustosi izložbe: Antun Maračić i Martina Munivrana

 

19.12.2020. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno