« Kazalište
objavljeno prije 7 mjeseci i 29 dana
KAZALIŠTE

"Držić u ZKM-u" za početak nove kazališne sezone

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u novu sezonu ulazi s programom "Držić u ZKM-u", u okviru kojega će od 14 do 16. rujna, u formi malog festivala scenskih čitanja predstaviti dobitnike Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić"

Držić u ZKMu
Držić u ZKMu (Arhiva)
Više o

ZeKaeM

,

nova sezona

,

Držić u ZKM-u

Tu najvažniju hrvatsku nagradu za neobjavljeni suvremeni dramski tekst, Ministarstvo kulture dodjeljuje od 1991. za poticaj dramskom stvaralaštvu, a ZKM svojim programom doprinosi da novi tekstovi lakše dođu do redatelja i kazališnih kuća. 

Predstavit će se tri dramska teksta - prvonagrađeni 'Žena himna' Davora Špišića te dva ravnopravno drugonagrađena 'Vulnera urbis (Rane grada, rane svijeta)' Edija Matića i 'Ples na broju 60' Espija Tomičića.

Prvi je 'Vulnera urbis (Rane grada, rane svijeta)' koji se vraća u ratne devedesete u Splitu, prikazujući sudbinu jedne obitelji, secirajući psihoze i neuroze društveno-povijesnog trenutka te rastvarajući traume i zločine iz prošlosti, kakvima se hrvatska dramska književnost dosad rijetko bavila.

Slijedi 'Ples na broju 60', opisan kao 'dirljiva, intimistička, poetska drama o toplom odnosu punom ljubavi i razumijevanja između bake i unuka', koju je autor smjestio u 30 kvadrata stančića na zadnjem katu zgrade na broju 60.

Za kraj programa ostavljena je 'Žena himna', prvonagrađeni tekst, 'zrela, dramaturški vješta i inovativno izgrađena' biografska drama o Pauli Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića, autorici austrijske himne.

'Ipak, "Žena himna" mnogo je više od biografske drame, ona od osnovnih elemenata jednog kompleksnog života minuciozno veze sudbinu žene ispred svojeg vremena', ističu iz ZKM-a.

Sve tri režije scenskih čitanja potpisuje Gabrijel Lazić, dramaturgiju Ema Klimann, a kao i prijašnjih godina mentor je Tomislav Zajec.

Dramske tekstove izvode ZKM-ovi glumci, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Ugo Korani, Iva Kraljević, Rakan Rushaidat, Nadežda Perišić Radović i Vedran Živolić.

03.09.2023. 11:03:00
Novi komentar
nužno
nužno