« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
KAZALIŠTE

Drugi ciklus 'Čitanja NJE'

Jake ženske snage u borbi protiv pandemije i depresije, nadamo se da ćete gledati i uživati

Čitanje NJE
Čitanje NJE (Arhiva)

Projekt '6 glumica traži autora' u organizaciji Kotar teatra iz Delnica, i pod umjetničkim vodstvom ženskog glumačkog trija - Tare Rosandić, Marije Kolb i Erne Rudnički - ujedno i inicijatorica cijele ideje, zaživio je lani te uspješno realizirao prvi ciklus javnih scenskih čitanja suvremenih drama s jakim ženskim licima, nazvan 'Čitanje NJE', s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima te prezentacije tekstova koji obiluju snažnim, nestereotipnim ženskim licima koje karakterizira višeslojnost, maštovitost i raznolikost...

Uz to, misija projekta koji je nakon prvog ciklusa naišao na vrlo pozitivan odjek u javnosti, kulturnim krugovima i među publikom, je prije svega umrežavanje i povezivanje ljudi iz struke, razmjena ideja, koncepata i mišljenja, stvaranje kreativnog okruženja koje potiče kritički odnos i nove suradnje, te pomoć samostalnim umjetnicima/ama koji zbog trenutačne situacije poslovno i financijski oskudijevaju.

S početkom proljeća i blažih epidemioloških mjera, stiže i drugi ciklus 'Čitanja NJE' koji započinje suradnjom s gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, a realizira se uz podršku Ministarstva kulture i medija. Za tu prigodu odabran je tekst mlade i talentirane studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić „Cijele, ali isprepletene" koji tematizira borbu s depresijom i nemogućnost izražavanja emocija. Režiju javnog scenskog čitanja potpisuje Karlovčanka Petra Pleše, a čitaju i igraju jake ženske snage, također iz grada na četiri rijeke, glumice Petra Cicvarić i Ana Maria Štefanac.

Nakon scenskog programa 'Čitanja NJE', dr. med. Igor Salopek iz Centra mentalnog zdravlja će održati predavanje na temu "NJEZINO mentalno zdravlje: prepoznavanje, pristupi, izazovi". Ulaz na program '2u 1', čitanja i predavanja, koji je zakazan za 8. travnja u 18 sati je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Cijelo događanje moći će se pratiti uživo putem livestreama na internetskoj stranici Urania.hr.

U svibnju se program 'Čitanje NJE' seli u Varaždin, gdje priprema sljedeće scensko čitanje, i to u suradnji s HNK Varaždin i umjetničkom organizacijom Gllugl, a u planu su i gostovanja u Rijeci i Zagrebu.  

31.03.2021. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno