« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
MA DA?

Drevni kontinent je tu kraj nas?

Davno izgubljeni kontinent otkriven par stotina kilometara od nas: Možda ste bili tamo, a ne znate!

U moru je, dijelom...
U moru je, dijelom... (Arhiva)
Više o

drevni kontinent

,

Velika Adria

Svi znamo da je postojala Gondvana, prakontinent od kojeg su nastali sadašnji kontinenti - no, jest li čuli za Veliku Adriu?

Istraživači sa Sveučilišta Utrecht otkrili su da se komad kontinentalne kore, nazvan Velika Adria -  prema jadranskoj regiji na kojoj se smjestio - odvojio od Sjeverne Afrike prije više od 200 milijuna godina.

Veliki dio teritorija potom je uronio u Zemljin plašt, ali dio kopna ostao je vidljiv - tvoreći prugu kopna preko Italije koja se proteže od Torina na sjeveru do Puglije na jugu, piše The Independent.

"Kakva Atlantida, ovo je izgubljeno carstvo!", izjavio je glavni istraživač Douwe van Hinsbergen te dodao kako velik broj turista koji posjećuju Italiju uopće ne znaju da zapravo borave na izgubljenom kontinentu Velikoj Adriji, odnosno iznad njega. 

Prema radu objavljenom u časopisu Gondwana Research, kopnena se masa odvojila od Sjeverne Afrike više od 200 milijuna godina prije nego što se premjestila duž složenog sustava tektonskih ploča koje čine mediteransku regiju.

"To je jednostavno geološki nered", dodao je Van Hinsbergen. 

"Sve je zakrivljeno, slomljeno i naslagano. U usporedbi s tim, na primjer, Himalaja predstavlja prilično jednostavan sustav. Tamo možete slijediti nekoliko velikih krivih linija na udaljenosti većoj od 2000 kilometara i sve vam je jasno", kaže.

Potonuo pod more

Veliki dio preostale mase izgubljenog, a sada pronađenog kontinenta, pretpostavlja se, potonuo je ispod mora sa zapadne strane Italije. Taj dio je danas poznat po plitkom moru, pješčanim sedimentnim plažama, ali i predivnim koraljnim grebenima.

Formirao europske planinske nizove

Upravo su ti sedimenti formirali stijene, koje su potom presiječene kada je kontinent potonuo ispod tektonskih ploča ostavljajući planinske nizove: Alpe, Apenine, gorje na Balkanu, u Grčkoj i Turskoj, piše The Independent.

Ovo nije prvi put da su otkrivene izgubljene kopnene mase. Prije dvije godine istraživači sa Sveučilišta Južne Afrike u Witwatersrandu otkrili su da otok Mauricijus "sjedi" na vrhu neotkrivenog fragmenta 200 milijuna godina starog "superkontinenta" Gondwane, koji se odvojio u Afriku, Južnu Ameriku, Antarktiku, Indiju i Australiju prije oko 180 milijuna godina.

Otkriveno je i da je Novi Zeland sjedio na vrhu mnogo veće mase pod nazivom Zelandija koja se prostire ispod južnog Tihog oceana.

14.11.2020. 18:56:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.11.2020. 09:25
    jadranska atlantida
Novi komentar
nužno
nužno