« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
STRAŠNO

Drastično smanjena najveća kolonija kraljevskih pingvina

Budući da se u jedan par uračunavaju četiri životinje (roditelji i dvoje mladih), to znači da na otoku živi oko 240,000 kraljevskih pingvina

Nismo valjda i njih utamanili?
Nismo valjda i njih utamanili? (Arhiva)
Više o

kraljevski pingvini

Kolonija kraljevskih pingvina na otoku Cochons u arhipelagu Crozet kod Antarktike, koja se smatrala najvećom na svjetu, smanjila se u posljednjih 35 godina za 90 posto, upozoravaju znanstvenici.

Od početka 80-tih godina prošlog stoljeća do danas, "kolonija se smanjila za 88 posto, s oko 500,000 na 60,000 parova za razmnožavanje", piše u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Antartic Science.

Budući da se u jedan par uračunavaju četiri životinje (roditelji i dvoje mladih), to znači da na otoku živi oko 240,000 kraljevskih pingvina.

"To je strašno smanjenje", rekao je Henri Weimerskirch, glavni autor studije. "Ako je razlog u okolišu, tek nam onda ništa nije jasno", dodao je.

Otkrivena 60-tih godina 20. stoljeća, kolonija se nalazi u prirodnom rezervatu Južnim francuskim teritorijima (TAAF). Od 80-tih, smatrala se najvećom kolonijom kraljevskih pingvina na svijetu.

"Do ove studije, populacija kraljevskih pingvina diljem Južnog oceana procjenjivala se na 1.5 milijuna parova za razmonožavanje".

Loše vijesti koje stižu s otoka Cochons "znače da smo izgubili gotovo trećinu globalne populacije," rekao je Weimerskirch.

30.07.2018. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno