« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
KAZALIŠTE

Dramski odgoj kao podrška u odrastanju

Dramski studio Teatra Tirena usprkos teškim uvjetima nastavlja s kontinuiranim radom i ima online upise u svoje dramske grupe

Studio Tirena
Studio Tirena (Arhiva)

Tirenin dramski studio prvi je u Hrvatskoj nakon prvog lockdowna nastavio s radom i krenuo s online satovima dramske koji su se preko Zooma uspješno održavali od kraja ožujka pa sve do kraja školske godine. Iako završne produkcije uživo nisu bile moguće, Tirenjani nisu odustali ni od svog tradicionalnog Tirenafesta (festivala završnih produkcija) - održali su ga u virtualnom obliku.

Svaka se grupa predstavila videouratkom snimljenim preko Zooma. Ovu su jesen satovi krenuli uživo, ali je uz to jednom tjedno uvedena i drop in dramska na Zoomu za polaznike koji su završili u samoizolaciji.

Neke grupe koje su imale satove uživo svoje su polaznike u samoizolaciji uključivale direktno na sat preko Zooma i projicirale ih na zid. U Tireni se radilo online, offline, kombinirano, u zatvorenom, na otvorenom, ali bez prekida kontinuiteta. Nakon uvođenja novih mjera krajem studenog cijeli se dramski studio ponovno uspješno preselio na Zoom platformu.

Hrvatski centar za dramski odgoj Tireninom je dramskom studiju dodijelio Priznanje za inovativnu aktivnost ostvarenu pokretanjem i osmišljavanjem studijskoga dramskog rada 'na daljinu' kao alternativnog načina rada u uvjetima pandemije. "Dramski studio Teatra Tirena uspio je realizirati cjelovit proces rada 'na daljinu' kao alternativni način studijskoga dramskog rada u uvjetima kada je aktivnost uživo onemogućena. Izlažući primjere svoga rada na različitim društvenim mrežama i drugim su studijima i pedagozima ponudili modele rada primjenjive u sličnim okolnostima."

Teatar Tirena je sa svoje 24 dramske grupe koje na 7 različitih lokacija u Zagrebu vodi 11 dramskih pedagoga jedan od najvećih dramskih studija u Hrvatskoj. Već 23 godine u Tireni djeca odrastaju uz dramski odgoj i upoznaju se s dramskim stvaralaštvom i kazalištem. Dramski odgoj izuzetno je koristan za razvoj osobnosti, izražajnosti i samopouzdanja. Djeca postaju slobodnija, uče komunicirati, raditi u grupi, poštovati tuđe mišljenje i izboriti se za svoje. Kroz igru se razvijaju kreativnost i mašta. Gotovo godinu dana nosimo se s pandemijom i potresima i više je nego ikad važno biti podrška djeci i mladima u odrastanju i omogućiti im komadić bezbrižnosti i čarolije u kazališnom svijetu.

Tirenine dramske grupe svoje predstave igraju na Tirenafestu i festivalima za djecu i mlade, redovno sudjeluju na SKAZ-u i ASSITEJ-evom festivalu profesionalno vođenih grupa za djecu i mlade. Djeca i mladi iz Tirene sudjelovali su na Europskim dramskim susretima u Finskoj, Rusiji, Mađarskoj, Belgiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, i Danskoj. Dramski studio Tirena mjesto je umjetničko-pedagoške prakse Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije.

Satovi dramske će se do kraja siječnja s obzirom na produženje mjera odvijati preko Zooma, a čim to mjere budu dopuštale nastavit će se uživo na dosadašnjim lokacijama.

U neku od Tireninih dramskih grupa (od predškolske do studentske) možete se upisati do 20. siječnja online! Sve informacije o online upisima, lokacijama i terminima možete pronaći na Tireninoj web stranici www.tirena.hr

12.01.2021. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno