« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
GSHV

Drago Lovrić novi načelnik Glavnog stožera

General Josip Lucić smijenjen je s čelne pozicije u Oružanim snagama, nasljednika predložio Ivo Josipović

Novi načelnik Glavnog stožera HV-a
Novi načelnik Glavnog stožera HV-a (NATO)
Više o

general Drago Lovrić

,

biografija

,

načelnik Glavnog stožera

,

ratni put

Drago Lovrić, dosadašnji hrvatski vojni izaslanik pri NATO-u bit će novi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske na prijedlog predsjednika Ive Josipovića, s čim su se složili i premijerka Jadranka Kosor i ministar Davor Božinović.

Ne zna se kuda odlazi Lucić, u mirovinu ili na neko drugo radno mjesto, a Dragu Lovrića trebala bi potvrditi Vlada na sjednici u četvrtak.

Biografija i ratni put generala Drage Lovrića:

General pukovnik Drago Lovrić rođen je 1961. u Gornjem Vukšiću pokraj Brčkog, u Bosni i Hercegovini, a kako se navodi na mrežnim stranicama NATO saveza, nakon diplome na Vojnoj akademiji (smjer raketno-topničke postrojbe PZO) 1983. (u činu potporučnika), dodijeljene su mu razne dužnosti na razini zapovjedništva vodom i satnijom te je za to vrijeme napredovao do čina poručnika (1984.) i kapetana (1987.).

Nedugo nakon hrvatskoga proglašenja nezavisnosti 1991., general bojnik Lovrić pridružio se novoosnovanim hrvatskim oružanim snagama i nakon imenovanja stožernim časnikom u Zagrebačkoj operativnoj zoni i Zagrebačkom zbornom području, preuzeo je zapovjedništvo pješačkom brigadom TG-153. i 202. zračnom brigadom (1992.). U to je vrijeme promaknut u čin bojnika (1992.) i pukovnika (1993.). Nakon završetka Zapovjedno-stožerne škole preuzeo je dužnost načelnika stožera gospićkog zbornog područja.

Godine 1995. postao je zamjenik zapovjednika 1. zbornog područja i promaknut u čin brigadira, a godinu poslije (1996.) promaknut je u čin brigadnoga generala te je 1998. preuzeo dužnost zapovjednika 1. zbornog područja.

Kad je postao čelnik Operativne uprave u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske, promaknut je u čin general bojnika (2000.). Te je godine magistrirao na studiju za međunarodne odnose Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Školske godine 2003./2004. na američkom National Defence University (ICAF) stekao je titulu magistra znanosti na području strategije nacionalnih resursa, a 2005. promaknut je u general pukovnika te je 2007. imenovan hrvatskim vojnim predstavnikom u NATO-u i EU-u.

General pukovnik Lovrić član je više hrvatskih i međunarodnih organizacija i akademskih skupina, među ostalim i Atlantskog vijeća Hrvatske. Njegova su područja vojna tehnologija, vojna transformacija u jugoistočnoj Europi i sigurnost i politički sustav. Gostujući je predavač na nekoliko hrvatskih i međunarodnih ustanova, uz ine i na Fakultetu političkih znanost, Hrvatskoj ratnoj školi, DCAF-u (Centar za demokratski nadzor oružanih snaga) u Ženevi i mnogim drugima.

Oženjen je Mirom s kojom ima dvoje djece (Mariju i Dominika) koja polaze Američku školu u Bruxellesu.

01.02.2011. 20:49:07
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Lush Ndrecaj
    19.04.2012. 07:20
    Drago Lovric je moj skolski drug iz srednje vojne skole u Sarajevo i Zadar. Doista nosim sve najbolje uspomene o njemu. I ako smo tada bili vrlo mladi, Lovric se izdvojio od drugih po ljepom ponasanju, drugarstvu, dobrom sportistu, angazovanosti u ucenju, samoiniciativi i dr. Jako mi je drago sto ga je sreca pratila i uspesan je u svojoj karjeri. Zelim mu sve najbolje.
Novi komentar
nužno
nužno