« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
Samo za tvoje oči

Dragi laseru, molim te smanji mi DIOPTRIJU

Snižavanje dioptrije laserskom korekcijom postaje sve popularnije i u nas

Kratkovidne, dalekovidne i osobe s astigmatizmom mogu se podvrgnuti korekciji vida laserom
Kratkovidne, dalekovidne i osobe s astigmatizmom mogu se podvrgnuti korekciji vida laserom
Više o

dioptrija

,

LASIK

,

PRK

,

laserska kirurgija oka

,

refraktivna kirurgija

Laserska kirurgija oka vrsta je refraktivne kirurgije kod koje se laserom modelira tkivo rožnice i na taj način smanjuje dioptrija. Dvije osnovne metode laserske operacije su PRK (Photorefractive keratectomy) i LASIK (Laser in situ keratomileusis).

Trenutačno se u svijetu pretežno radi LASIK metoda. Studije su pokazale da su nakon LASIK metode pacijenti zadovoljniji nego nakon PRK metode zbog manje postoperativne boli i bržeg oporavka vida. Također je dokazano da pacijenti nakon LASIK-a češće postižu 100-postotnu vidnu oštrinu te da su nepravilnosti u zakrivljenosti rožnice manje. Raspon dioptrija koje se mogu operirati LASIK metodom kreće se za kratkovidnost do -10,0 a za dalekovidnost do +5,0.   

Bezbolan zahvat

Postoje mnoge tehnike refraktivne kirurgije, ali se danas u svijetu najviše primjenjuje laserska korekcija refraktivnih grešaka. Cilj refraktivne kirurgije je ukloniti ovisnost o naočalama i/ili kontaktnim lećama, no u osoba koje se podvrgnu refraktivnoj kirurgiji još uvijek može postojati potreba za naočalama za čitanje, odnosno naočalama za daleko kada žele savršen vid na blizu, odnosno daleko. Tako npr. određen broj pacijenata nosi naočale za daleko prilikom noćne vožnje.
Velik broj osoba koje su kratkovidne, dalekovidne ili imaju astigmatizam mogu se podvrgnuti LASIK operaciji.

Osoba koja je kandidat za LASIK operaciju ne smije imati oboljenja mrežnice, ožiljke na rožnici ili neku drugu očnu bolest. Također, osoba koja se odlučila za ovaj operativni zahvat mora imati realna očekivanja. Važno je naglasiti da se laserom ne može poboljšati vid na oku, nego se samo uklanja dioptrija, odnosno potreba za nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Postoji li slabovidnost, tj. ambliopija (vidna oštrina s korekcijom je manja od 100 posto), ona ostaje i nakon primjene lasera.    

Zahvat je potpuno bezbolan te se izvodi u lokalnoj anesteziji pomoću očnih kapi. Tijekom zahvata pacijent može osjetiti lagani pritisak na oku. Nakon LASIK-a pacijent može kroz 1 do 2 dana imati blagi osjećaj nelagode, kao da je trepavica upala u oko.

Razdoblje oporavka razlikuje se od pacijenta do pacijenta. U većini slučajeva dramatično poboljšanje slijedi odmah nakon zahvata prilikom odlaska kući. Blago zamućenje vida moguće je zbog kapanja kapi za oči. Nakon zahvata 4 od 5 pacijenata prolazi na vozačkom ispitu bez naočala.
Cilj refraktivne kirurgije je gledanje bez naočala i/ili kontaktnih leća, no pacijenti nakon LASIK-a mogu koristiti naočale za daleko ili blizu ako žele savršen vid na daljinu ili blizinu. Neki pacijenti koriste malu dioptriju  za noćnu vožnju.

Brz oporavak

Većina pacijenata može se vratiti na posao puno radno vrijeme već prvi postoperativni dan. Rijetko je potrebno pričekati jedan do dva dana prije povratka na posao. Ako je pacijent u mogućnosti, preporučuje se da uzme nekoliko dana odmora.

Bavljenje nekontaktnim sportom može se nastaviti čim se osoba osjeća spremnom. Osobe koje se bave sportom s reketima ili nekim grubim kontaktnim sportom moraju zaštititi oči ako postoji mogućnost udarca u oko.    

Osoba ne bi smjela voziti cijeli dan nakon operacije. Postoje individualne varijacije o točnom početku vožnje automobila. U svakom slučaju, operirana osoba može početi voziti čim primijeti da je vidna oštrina takva da dopušta sigurnu vožnju.

Što se tiče kupanja, ono je moguće uz poštedu očiju isti dan nakon operacije. Potrebno je paziti da se oči ne smoče prva dva dana nakon operacije. Oči se ne smiju trljati prvih mjesec dana. Kupanje i plivanje u bazenu potrebno je izbjegavati prvi tjedan nakon operacije, a u moru, rijeci ili jezeru tijekom prva dva tjedna nakon operacije. 

Sportašima je dobar vid izuzetno važan. Naočale nisu idealno rješenje, a kontaktne leće mogu biti vrlo zahtjevne - od brige, stavljanja i skidanja do vrlo čestog problema iritacije oka. Kod ekstremnih sportova takav problem može biti još više naglašen.

Zato je Kristijan Curavić, svjetski rekorder u ronjenju na dah, odlučio zauvijek odbaciti kontaktne leće. Da je vrhunski sportaš koji sve odlično podnosi, Kristijan je pokazao i tijekom samog zahvata jer nije pokazivao nimalo nervoze ili straha.

Kratkim je zahvatom dr. Nadežda Bilić Kristijanov astigmatizam potpuno uklonila.  

Kike Curavić: Napokon imam savršen vidOvo je super. Bezbolno i brzo. Još je jednostavnije nego što sam pretpostavljao. Sretan sam što sam donio odluku da se podvrgnem zahvatu. Ronjenje je sport u kojem osjećate posebnu vrstu slobode i ne želite da vas išta u tome ograničava. Sada ću konačno moći zaroniti i vidjeti sve kristalno čisto. Nedavno sam se počeo baviti i streličarstvom, a znamo da taj sport zahtijeva savršen vid. A sada ga imam.

Piše: Piše: dr. sc. Nadežda Bilić, spec. za očne bolesti, refraktivni kirurg
19.05.2008. 22:14:51