« Kazalište
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
POBJEŠNJELI GANZ

Dosta je zakopavanja bijesa. Kultura liječi?

Što je Black Yoga Screaming Chamber i kako vrištanje utječe na psihofizičko stanje, što je primamljivo u elektronskoj metal operi te kako se bezbolno osloboditi bijesa?

Dođite na Pobješnjeli Ganz
Dođite na Pobješnjeli Ganz (Kultura promjene)
Više o

Studentski centar

,

Ganz novi festival

,

Kultura promjene

,

6. Ganz novi festival

,

Pobješnjeli Ganz

Prvi put u Hrvatskoj na Pobješnjelom Ganzu koji će se održati od 13. do 16. listopada u zagrebačkom Studentskom centru, istražite bijes kroz ples, pokret, glas i smijeh.

U zagrebačkom Studentskom centru uskoro počinje 6. Ganz novi festival, jedan u nizu zagrebačkih festivala, pa ipak u potpunosti nov. Ganz se svake godine preispituje i reinterpretira s obzirom na društveni kontekst u kojem djeluje, umjetnike s kojima ima prilike surađivati te potrebe scene i publike koje pokušava dokučiti.

U glavnom i off programu festivala nastupit će hrvatski, nizozemski, španjolski, švicarski, libanonski, islandski, i australski umjetnici, Adriana Josipović, DJ, Osobna!, Edo Maajka, Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson, Enesa Mahić, Kristoff K. Roll, Live band Karaoke, Lotte van den Berg & Daan 't Sas, María Jerez, Cuqui Jerez, Eva Badanjek, Ivan Penović, Matea Bilosnić, Martina Zelenika & Sara Ercegović, Miro Župa, Nataša Rajković, Nenad Kovačić, Rabih Mroué, Roberta Milevoj, Zrinka Užbinec, Matija Ferlin & Bojan Gagić, Rosalind Crisp & Bo Wiget te Saša Božić.

Ove godine ganz novo se seli s druge strane rampe, do Ganzove publike, koja će po prvi puta imati prilike gledati predstave etabliranih europskih i svjetskih autora poput Rabih Mrouéa i Erne Ómarsdóttir te dobiti društveno prihvatljiv okvir za izražavanje i kreativnu transformaciju ljutnje i bijesa - emocija koje su u našem društvu mahom potisnute i osuđivane. Ganz je instantno ljekovit festival jer pogađa direkt u glavu: preispituje smrtni grijeh, način na koji pričamo o svijetu, kako razmišljamo o ratu, što smatramo čudima, a pritom tjera strah od nepoznatog.

Na ovogodišnjem Ganzu očekuje se dolazak 50 umjetnika iz 9 zemalja koji će u 4 dana festivala predstaviti aktualna kazališna zbivanja. U parku Zrinjevcu, festival će otvoriti umjetnička instalacija In the shadow of the waves francuskog sound art dua Kristoff K.Roll, koji pozivaju sve građane da sudjeluju u stvaranju zvučne biblioteke spavajućeg svijeta: Priča iz sna evocira moguće svjetove, noć, tihe sate, drugi svijet koji nastanjujemo kao spavači. Zabilježite vaša sjećanja na snove, govoreći u naš mikrofon!

Nakon tri tjedna intenzivne radionice, María Jerez, Eva Badanjak, Matea Bilosnić, Sara Ercegović, Ivan Penović, Martina Zelenika i Cuqui Jerez otvorit će vrata svojeg Kabineta slasnih čuda. Ovi autori različitih umjetničkih disciplina upravo će njihovim „miješanjem" stvoriti prostor tog čudnog kabineta koji svojom vizualnom estetikom podsjeća na lunapark umjetničkih poetika i doživljaja stvarnosti. Španjolska umjetnica María Jerez poziva i na predstavu Blob, ultimativni nedefinirani entitet koji je sve i ništa, koji te pušta da postaneš što želiš, suočavajući te s tvojim najdubljim snovima, najmračnijim strahovima, tvojim najvećim željama.

#BuildingConversationZAGREB2016 projekt je kazališne umjetnice Lotte van den Berg i vizualnog umjetnika Daan 't Sasa koji vam nudi mogućnost istraživanja načina na koji naš govor stvara svijet u kojem živimo. Nizozemski umjetnici inspirirani praksama Aboridžina, Occupy pokretom i Indijancima Great Lake Districta u Kanadi, teorijom filozofa/kinja poput Bruna Latoura, Davida Bohma i Chantal Mouffe, stvorili su program razgovora koji se na razne načine fokusira na naše zamišljanje budućnosti. Možemo li zamisliti alternativni svijet zajedno?

Nakon njujorške Mome i Walker Art Centra, u Zagreb po prvi put dolazi etablirani libanonski umjetnik Rabih Mroué s predstavom Riding on Cloud, koji nas kroz potresnu priču jednog čovjeka u libanonskom građanskom ratu tjera na promišljanje same ideje rata. Njegov video rad Pixelated revolution kroz snimke Sirijskog rata razotkriva diktatorsku vladu imidža, pozivajući nas da pogledom kroz dvije leće kroz koje se nišane dva čovjeka (onoga iza snajpera i drugoga iza kamere), otkrijemo ne ono što ta slika prikazuje već ono što skriva.

Za postizanje maksimalnog učinka, važna je i odgovarajuća koncentracija glazbe. Dobre glazbe. A liječit će vas DJ Nenad Kovačić, DJ, osobna! i DJ Miro Župa. Posljednjeg dana festivala tu je Live band Karaoke koji će svojim izvedbama popularnih pjesama potaknuti i ohrabriti vaše glasnice, znali vi pjevati ili ne. Bitno je da uživate u tome. Jer kako tvrde finski znanstvenici „Glazba i pjevanje imaju pozitivan učinak na kognitivne i emocionalne sposobnosti te pridonose boljem raspoloženju". Također glasnice potpuno možete razraditi u Black Yoga Screaming komori. Dvije takve izolirane komore tijekom festivala bit će pozicionirane u Teatru &TD i u predvorju Menze u Savskoj 25 . U njih možete ući sami ili u društvu te izvrištati svoje nezadovoljstvo ili zadovoljstvo, a da vas pritom nitko ne čuje.

Pobješnjeli Ganz donosi i nekoliko radionica na temu bijesa: Extravagant furies kazališne izvođačice Adriane Josipović o tome kako istjerati negativne emocije na površinu; Metal Yoga Screaming Workshop islandske umjetnice Erne Ómarsdóttir, namijenjenu ljubiteljima hakirane yoge, te Rage dance, na kojoj će Enesa Mahić pokazati kako istražiti svoju osobnu povijest kroz ples, pokret i tjelesno orijentirane psihoterapeutske vježbe.

Kroz radionicu Ganz nove pjesme polaznike će provesti legenda hip hop scene Edo Maajka, a s priznatom kazališnom autoricom Natašom Rajković proći će kroz sve faze razvoja umjetničkih projekata.

Ganz nove besplatne ulaznice mogu se preuzeti na dan izvedbi pojedine predstave i programa na blagajni Teatra &TD, Savska cesta 25, od 11h sve do početka predstave, po principu tko prvi, njegova ulaznica! Za instant ljekovite ple­snjake, koncert i instalacije nije potrebno preuzeti ulaznicu - samo se pojavite!

Najavni video možete pogledati na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=XbE9ykTRw0E

Ulaz na sve programe festivala je besplatan. Više o svim programima na ganznovi.sczg.hr i Facebook stranici.

10.10.2016. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno