« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POKRETAČICE PROMJENA

Došlo je vrijeme za osnaživanje žena

U telefonskom istraživanju 61,4 posto ispitanika pojam poslovne žene povezalo je s premijerkom Jadrankom Kosor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene u modernom svijetu

,

položaj žena u društvu

,

Dan žena

,

Žene - pokretači promjena

Radi isticanja uloge žena na današnjoj poslovnoj, ekonomskoj i političkoj sceni u Zagrebu je danas održana konferencija "Žene - pokretači promjena".

"Došlo je vrijeme za osnaživanje žena i željele smo dati naglasak na to što žene sve mogu napraviti u ovom vremenu promjena. Kriza je i sada se analizira nekakva nova snaga koja mora doći da napravi promjene koje su dobre za cjelokupno gospodarstvo", istaknula je direktorica tvrtke "Filaks" Elvira Mlivić-Budeš.

Dodala je da su konferenciju nazvale "Žene - pokretači promjena" umjesto "Žene - pokretačice promjena" kako bi upozorile na ustaljenu praksu da se o radnim mjestima žena govori u muškom rodu.

Vlasnica i direktorica tvrtke "Incremedia" Sonja Prišćan istaknula je da je cilj konferencije veće aktiviranje žena i njihovo preuzimanje odgovornijih uloga u društvu. Žene se bore za ravnopravnost, ali ta ravnopravnost treba biti uz uvažavanje razlika, prednosti i nedostataka žena te muškaraca, rekla je Prišćan.

Saborska zastupnica Zdenka Čuhnil rekla je da je na konferenciji poglavito zbog uloge žena u poduzetništvu te da želi poduprijeti žene da budu ustrajnije.

Ustvrdila je da ženama treba dati mjesta i u politici jer ih - iako ih ima u visokoj politici - nedostaje na lokalnoj razini, gdje se rješavaju problemi žena od vrtića do socijalnih ustanova. Zauzela se "za kvalitetnu infrastrukturu kako bi se žena rasteretila u obiteljskom dijelu da bi mogla biti izvrsna poduzetnica i političarka".

Predstavljajući rezultate istraživanja o percepciji hrvatskih građana o suvremenim ženama u radnom odnosu, sociolog Ivo Matić među ostalim je istaknuo da je u telefonskom istraživanju od 400 ispitanika njih 61,4 posto pojam poslovne žene povezalo s premijerkom Jadrankom Kosor.

Pod pokroviteljstvom predsjednice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordane Sobol, u organizaciji tvrtaka "Filaks" d.o.o. i "Incremedia" d.o.o., na konferenciji se okupilo stotinjak poslovnih žena, uglavnom iz srednjeg menadžmenta i medija, poduzetnica te nekoliko muškaraca.

Sobol nije bila na konferenciji, ali je na skupu pročitana njezina izjava u kojoj, među ostalim, ističe da "pametno gospodarstvo i te kako treba voditi brigu o pitanju ravnopravnosti spolova jer si u danim okolnostima jednostavno ne može dopustiti da bude drugačije". (hina/metro-portal)

03.03.2010. 16:24:43
Novi komentar
nužno
nužno