« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BAN KI-MOON:

Dosadašnje istrage sukoba u Gazi nisu bile vjerodostojne

Rezolucija Opće skupštine UN-a iz studenoga obvezuje obje strane da provedu neovisne istrage u skladu s međunarodnim standardima

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Ban Ki-moon

,

izraelski napad na Gazu

,

Ujedinjeni narodi

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je izvijestio kako nije siguran jesu li Izraelci i Palestinci ispunili zahtjev UN-a za poduzimanjem vjerodostojne istrage u pogledu navoda prema kojima su tijekom prošlogodišnjeg sukoba u Gazi namjerno napadali civilne ciljeve.

Ban je upozorio da se takva istraga mora provesti uvijek kada "postoje vjerodostojni navodi o kršenju ljudskih prava".

Izraelci tvrde da su do sada proveli istragu o 150 odvojenih incidenata, među kojima je i 36 kriminalističkih istraga te da su prikupili izjave od gotovo stotinu Palestinaca koji su uložili žalbe ili su bili svjedoci incidenata.

Palestinci su tek krajem siječnja osnovali povjerenstvo koje je zaduženo za provedbu istrage, unatoč tomu što su, u skladu s rezolucijom Opće skupštine iz studenoga, obje strane pozvane da do danas provedu istrage.

Ban je kazao kako se nada da će rezolucija potaknuti Izrael i Palestince na istrage što će ih "obje strane provesti na neovisan i vjerodostojan način te u skladu s međunarodnim standardima". (hina/metro-portal)

05.02.2010. 11:59:59
Novi komentar
nužno
nužno