« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
PAKISTAN

Dolina Swat korak bliže šerijatskom zakonu

Lokalne vlasti prihvatile su pobunjeničke zahtjeve u nadi da će očuvati prekid vatre.

Jedna od uništenih škola za djevojčice u pakistanskoj dolini Swat.
Jedna od uništenih škola za djevojčice u pakistanskoj dolini Swat. (Getty Images)
Više o

Pakistan

,

talibani

,

šerijatski zakon

,

islamisti

,

dolina Swat

,

Amir Haider Khan Hoti

Do 15. ožujka bit će imenovani islamistički suci zaduženi nadzirati krhki prekid vatre što su ga u pakistanskoj dolini rijeke Swat lokalne vlasti dogovorile s islamističkim pobunjenicima, objavile su vlasti u ponedjeljak, a policija potvrdila da su istoga dana četiri osobe ubijene u napadu na školu za djevojčice.

Pakistanska vojska i talibani poštuju od 16. veljače prekid vatre kojim je završena više od godinu i po dana duga pobuna islamista i udovoljeno njihovu zahtjevu da se u toj pokrajini na sjeverozapadu Pakistana uvede šerijatsko pravo.

Sporazum su potpisali pobunjenici i lokalne vlasti, a potvrdila savezna vlada, piše agencija AFP.

Agencija AP javlja da je policija u ponedjeljak potvrdila samoubilački napad na vjersku školu za djevojčice na jugozapadu Pakistana u kojem su četiri osobe ubijene, a sedam ranjeno.

Međutim, isti dan visokopozicionirani dužnosnik pokrajinske vlade Amir Haider Khan Hoti ustvrdio je da da će djevojčice moći pohađati školu, ali da moraju pokrivati lice i kosu.

Mnogobrojne škole za djevojčice u dolini Swat uništili su talibanski borci tijekom sukoba.

Potpisanim sporazum lokalne vlasti i pobunjenici okončali su oružane napade, no zapadni saveznici države Pakistana sve su zabrinutiji.

Zapad strahuje da bi sporazum s islamistima mogao biti uvod u islamističke pobune u drugim dijelovima sjeverozapada Pakistana koji graniči s Afganistanom. (hina/metro-portal)

02.03.2009. 17:34:59
Novi komentar
nužno
nužno