« Film
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
NAJAVE

Dokukino ljetuje u Art parku

Tijekom srpnja i kolovoza ponedjeljkom ćemo gledati niz vrhunskih i recentnih dokumentarnih ostvarenja koja nas vode na put oko svijeta, ali i na odiseju u svemir

Art Park ugošćuje Dokukino
Art Park ugošćuje Dokukino (Arhiva)
Više o

Dokukino

,

projekcije

,

Art park

Počevši od ponedjeljka, 5. srpnja, zagrebačko Dokukino KIC odlazi na ljetovanje u osvježavajući zeleni ambijent Art parka. Tijekom srpnja i kolovoza ponedjeljkom ćemo gledati niz vrhunskih i recentnih dokumentarnih ostvarenja koja nas vode na put oko svijeta, ali i na odiseju u svemir. 

Besplatne projekcije filmova počinju u 21:30 sati, a program Art parka počinje u 18 sati.

Ponesite dekice i vidimo se u Art parku!

Na programu su sljedeća dokumentarna ostvarenja:

Izvan sadašnjosti (Out of the Present, r. Andrei Ujică, 1995, 96')

Kultni svemirski dokumentarac donosi priču o posljednjem sovjetskom kozmonautu, Sergeju Krikaljevu, koji je na svemirskoj postaji proveo deset mjeseci, dvostruko dulje od planiranog, od svibnja 1991. do ožujka 1992. Za to se vrijeme u Moskvi odvio puč koji je doveo do raspada SSSR-a. Na tlo se vratio kao posljednji sovjetski građanin u domovinu novoga imena, Rusija. Ujică je u suradnji s poznatim direktorom fotografije Vadimom Jusovom (Solaris) uspio snimiti video-materijale iz svemira 35-mm filmskom kamerom (prvi put da je 35-ica korištena u Zemljinoj orbiti). Dugi meditativni kadrovi iz svemira izmjenjuju se s kratkim, kaotičnim kadrovima društveno-političkih zbivanja na samome planetu, negdje daleko ispod kozmonautovih odaja.

Više informacija na: https://bit.ly/3x9WrM0 

Space Dogs (r. Elsa Kremser & Levin Peter, 2019, 91')

Prije nego što je postala prvo živo biće odaslano u svemir i time u sigurnu smrt, Lajka je bila među lutalicama na moskovskim ulicama. Kako legenda kaže, tamo se i vratila nakon svoje smrti, u društvo svojih potomaka skitnica. Autorski tandem Kremser i Peter proučava napuštene pse ruske metropole, uz čimpanze i kornjače, koji su proživjeli brojne eksperimente, testove i eksploatacije u ime znanosti i sovjetskih svemirskih postignuća. No sam film figurira kao dokumentaristička bajka uz elemente fikcije u kojoj naši najbolji prijatelji doživljavaju drugačiju sudbinu, reinkarnirani u nove živote. Nakon premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu, na kojem je osvojio dva priznanja žirija, Space Dogs je uspio osvojiti brojne nagrade diljem svijeta, a hrvatsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim filmom. 

Više informacija na: https://bit.ly/2UaQDmV 

Apollo 11 (r. Todd Douglas Miller, 2019, 93')

Pedeset godina nakon čovjekova slijetanja na Mjesec nagrađivani američki redatelj Todd Douglas Miller uspijeva dati hipnotički i posve nov pogled na povijesni trenutak čiji značaj još nije izblijedio. Putovanje trojice astronauta, Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa, Miller dočarava isključivo koristeći se originalnim audiovizualnim materijalima, arhivskim snimkama i fotografijama, kao i 70-mm filmom ranije nepoznatim javnosti, u maniri „izravnog filma", bez korištenja voice-overa. O njegovoj uspjeloj nakani svjedoči i poduži popis nagrada i priznanja, od nagrada Emmy u kategorijama montaže, oblikovanja i montaže zvuka za nefikcionalni film, nagrade za montažu na Filmskom festivalu u Sundanceu 2019., nagrade Peabody i mnogih drugih nagrada udruženja američkih kritičara.

Više informacija na: https://bit.ly/3xaN8M3 

Kad rajčice susretnu Wagnera (When Tomatoes Met Wagner, r. Marianna Economou, 2019, 73')

Maleno selo u Grčkoj, usred ravnice Tesalije, nema trgovina, škole i svećenika, ali ima dvojicu rođaka i pet vrijednih žena koji zajedno rade na proizvodnji raznih i ukusnih organskih proizvoda od rajčice koji završavaju na policama trgovina diljem svijeta i time revitaliziraju mjesto. Grčka redateljica Marianna Economou brižno, opušteno i uz nužnu dozu humora prikazuje njihovu priču, od uzgoja sadnica uz Wagnerovu glazbu, do pasteriziranja i pakiranja pirea od rajčice. Film je premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale 2019., bio kandidat za nagradu Oscar sljedeće godine, a u međuvremenu i osvojio čitav niz priznanja i nagrada, među kojima se izdvaja nagrada FIPRESCI na Festivalu dokumentarnog filma u Thessalonikiju.

Više informacija na: https://bit.ly/3AebC97 

White Riot (r. Rubika Shah, 2019, 80')

Nagrađivani glazbeni dokumentarac Rubike Shah vraća nas u Ujedinjeno Kraljevstvo krajem sedamdesetih, kada javni prostor sve više pune fašističke i ksenofobne izjave i tendencije u jeku političkog uzleta Nacionalne fronte. Tada se okupljaju britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici (The Clash, Tom Robinskon, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69) u inicijativi Rock Against Racism, organiziraju posebne koncerte i putem fanzina Temporary Hoarding u mladima bude želju za promjenama. Uz dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima pokreta, redateljica Shah donosi nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma koji rezonira i danas, u tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice. White Riot nagrađen je na čitavom nizu filmskih festivala diljem svijeta, među ostalima na Filmskom festivalu u Londonu (nagrada Grierson), Međunarodnom filmskom festivalu Berlinaleu 2020. i Međunarodnom festivalu nezavisnog filma IndieLisboa 2020.

Više informacija na: https://bit.ly/3dykTPu 

Usidjelice (Leftover Women, r. Shosh Shlam & Hilla Medalia, 2019, 83')

Odvjetnica Qiu Hua Mei, radijska voditeljica Xu Min i profesorica Gai Qi tri su obrazovane, uspješne i moderne žene u svojim tridesetima. One su također sheng nu, odnosno neudane žene. Uz 30 milijuna muškaraca više nego žena u Kini, ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda, kao što im uporno daju do znanja članovi obitelji i šire zajednice. Nagrađivane redateljice i producentice Shosh Shlam i Hilla Medalia odlaze u Kinu ne bi li se kroz živote nezavisnih neudavača osvrnule na društvene probleme države opterećene antinatalitetnom politikom prošlosti. Usidjelice su prikazane diljem svijeta, a nagrađene su, između ostalog, na Filmskom festivalu te na Filmskom festivalu DocAviv. 

Više informacija na: https://bit.ly/3qGRdFm

Put oko svijeta u mojim godinama (A Volta ao Mundo Quando Tinhas 30 Anos, r. Aya Koretzky, 2018, 110')

Kada je navršio 30, Jiro je krenuo na dugo putovanje Sovjetskim Savezom, sjeverom Afrike, Europom i SAD-om. Gotovo pola stoljeća kasnije njegova kći, Aya Koretzky, proučava njegove uspomene i suvenire u intimnom promišljanju avantura svoga oca koje su oblikovale i njezino shvaćanje suvremenog svijeta. Jirove fotografije iz '70-ih isprepliću se sa snimkama koje je autorica snimila Super8-icom, a na kojima vidimo njezina oca u kasnim godinama, kako crta u svom vrtu i manipulira negativima starih fotografija. U voice-overu čita ulomke iz očevih dnevnika na japanskom jeziku i time oživljava epsko putovanje na kinoplatnu, kao da želi povezati očeva putovanja iz prošlosti sa svojim globetrotterskim instinktima u sadašnjoj dobi. Za svoje ostvarenje osvojila je nagradu za najbolji debitantski film (Bright Future Award) na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2019.

Više informacija na: https://bit.ly/3xbuhAp

Nomad: Stopama Brucea Chatwina (Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin, r. Werner Herzog, 2020, 89')

Poznati engleski putopisac i nepopravljivi nomad Bruce Chatwin (U Patagoniji) bio je dugogodišnji prijatelj kultnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga. Kako je bolovao od AIDS-a, u svojim posljednjim mjesecima više nije mogao putovati, pa je ruksak koji je nosio na putovanjima po svijetu poklonio Herzogu. Trideset godina kasnije Herzog konačno kreće na putovanje s njegovim ruksakom na leđima, nadahnut zajedničkom ljubavi prema nomadskom stilu života. Nomad je Herzogov izrazito intiman i hvaljen portret dragog prijatelja i suradnika prepun arhivskih otkrića i filmskih isječaka, dirljiva priča o izgubljenim plemenima i nekim dalekim vremenima u kreativnom prijateljstvu dvoje sanjara. Kinopremijera bila je na Filmskom festivalu u Tribeci 2019., nakon čega je prikazan na filmskim festivalima i televizijskim programima diljem svijeta. Time je veliki putopisac dobio još jednu priliku proputovati svijet na jednom, posljednjem, posthumnom putovanju.

Više informacija na: https://bit.ly/3hqB96f 

06.07.2021. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno