« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PREVENTIVA JE VAŽNA

Doktori dentalne medicine danas slave svoju zaštitnicu sv. Apoloniju

Od siječnja 2010. zvanje doktor stomatologije mijenja se u doktor dentalne medicine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

doktor dentalne medicine

,

dr hrvoje pezo

,

hrvatska komora dentalne medicine

,

zubari

,

sv. apolonija

,

dr vlatko kopić

U organizaciji Hrvatske komore dentalne medicine danas se slavi blagdan sv. Apolonije, zaštitnice dentalnih doktora, zubi i pacijenata, izvijestio je predsjednik dr. Hrvoje Pezo.

Istaknuo je kako se ovogodišnji blagdan sv. Apolonije slavi u godini u kojoj Hrvatska komora dentalne medicine slavi svoju 15. obljetnicu, te da je ovogodišnja proslava posvećena problemima struke. Objasnio je da se od siječnja ove godine "u skladu s prilagodbama te grane medicine sa standardima Europske unije promijenio naziv Hrvatska stomatološka komora u Hrvatska komora dentalne medicine, te da se zvanje doktori stomatolozi mijenja u naziv doktori dentalne medicine".

"Upravo danas želimo progovoriti o važnosti preventivne zaštite djece i odraslih jer je prošlo vrijeme tzv. socijalne stomatologije kada su pacijenti bili uvjereni da će im zdravstveni sustav u cijelosti osigurati dentalno liječenje. Naprotiv, situacija je takva da ugovorni doktor dentalne medicine po pacijentu na mjesec dobije oko 16 kuna, što nije dovoljno ni za sterilnu potrošnju", rekao je za Hinu dr. Pezo, dodajući kako je zbog svega toga iznimno važna preventivna zaštita.

Posebice je upozorio na to koliko je važno brinuti se za mliječne zube u najmlađih te na obveznu oralnu higijenu."Isto se odnosi i na odrasle, koji su u prosjeku 95 posto sami krivi za svoje oralno zdravlje, a to podrazumijeva da ne mogu očekivati da će im država financirati liječenje kada su sami zanemarali osnovne preventivne mjere", rekao je.

Važno je istaknuti da je unazad nekoliko godina u Hrvatskoj, gdje radi 4200 doktora dentalne medicine, stanje vezano uz oralno zdravlje nešto poboljšano upravo zbog preventivnog liječenja, istaknuo je dr. Pezo, dodajući kako je, nažalost, ta grana medicine nedovoljno priznata i vrednovana, što bi bilo dobro promijeniti ponajprije u interesu samih pacijenata.

"Upravo danas želimo progovoriti o važnosti preventivne zaštite djece i odraslih jer je prošlo vrijeme tzv. socijalne stomatologije kada su pacijenti bili uvjereni da će im zdravstveni sustav u cijelosti osigurati dentalno liječenje", rekao je dr. Hrvoje Pezo.

Hrvatska dentalna medicina danas po obrazovnosti svojih kadrova te primjeni novih metoda u liječenju ništa ne zaostaje za visokorazvijenim zemljama Europske unije, kazao je.

Misa u povodu blagdana sv. Apolonije služit će se večeras u zagrebačkoj crkvi sv. Katarine, a nakon nje u Klovićevim dvorima najavljeno je druženje.

Predsjednik osječke Hrvatske komore dentalne medicine dr. Vlatko Kopić rekao je kako je ovogodišnja proslava sv. Apolonije u Osijeku u znaku pokretanja humanitarne akcije za opremanje odjela za dentalno liječenje najtežih pacijenata s posebnim potrebama na odjelu maksilofacijalne kirurgije Kliničkoga bolničkog centra.

Nažalost, istaknuo je, osobe s posebnim potrebama iz Slavonije i Baranje, kada su u pitanju teški zahvati i kada ih se zbog specifičnosti bolesti mora uspavati, moramo slati u Zagreb, a ondje je lista čekanja i do šest mjeseci. Cilj nam je osigurati prostor i opremiti ga za rad upravo s tako specifičnim i teškim pacijentima, dodao je dr. Kopić

09.02.2010. 14:51:17
Novi komentar
nužno
nužno