« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
BOMBAŠ IZ LOCKERBIEJA:

Dokazat ću da sam nevin prije smrti

Oslobođeni Abdel Baset al-Megrahi za londonski Times je izjavio da je njegova osuda sudska pogreška i da će dokazati da je nevin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Velika Britanija

,

SAD

,

Libija

,

Lockerbie

Abdel Baset al-Megrahi, oslobođeni terorist osuđen zbog organiziranja napada na američki zrakoplov iznad škotskog Lockerbieja 1988. godine, u subotnjem intervjuu izjavio je da će dokazati svoju nevinost prije smrti.

Megrahija, koji je 2001. osuđen na doživotni zatvor zbog napada na zrakoplov PanAma iznad škotskog gradića Lockerbieja u kojem je poginulo 270 osoba, škotske vlasti su oslobodile zbog zdravstvenih razloga. On boluje od raka prostate u terminalnoj fazi, a njegovi liječnici tvrde da mu preostaju tek tri mjeseca života.

Oslobođeni Megrahi je za londonski Times izjavio da je njegova osuda sudska pogreška i da će dokazati da je nevin.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u petak je izjavio kako je trijumfalni doček koji je Libija u četvrtak priredila teroristu osuđenom zbog organiziranja atentata u Lockerbieju bio "sramotan i neukusan". Njega je dočekalo nekoliko stotina ljudi koji su mahali libijskim i škotskim zastavama.

"Vidjeti kako je netko tko je počinio masovni zločin dočekan kao junak u Tripoliju duboko je uznemirujuće, duboko potresno", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband za BBC.

Velika Britanija i SAD već su upozorili Libiju da će pretrpjeti teške diplomatske posljedice ako Megrahija dočeka kao junaka.  

Izvor: Hina

22.08.2009. 17:02:12
Novi komentar
nužno
nužno