« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
AMERIČKI TALIBANI

Dok Obama putuje kod kuće mu rade o glavi

POGLEDAJTE VIDEO - Ekstremni Evanđelisti i drugi 'pobožni desničari' sve otvorenije izražavaju želje da predsjednika zadesi nešto loše

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

ekstremna desnica

,

Evanđelisti

,

psalam 109

,

Rachel Maddow

,

Frank Schaeffer

Poznata američka voditeljica i komentatorica Rachel Maddow tijekom ovog tjedna u svojoj je emisiji The Rachel Maddow Show na MSNBC-u, izrazila priličnu zabrinutost zbog pojave sve glasnijih 'kritičara' predsjednika Baracka Obame koji su sve samo ne bezazleni i konstruktivni.

Započevši s laganim osvrtom na kritike koje je s republikanske i ultrapatriotske strane primio zbog naklona japanskom caru, Maddow se osvrnula na poznato američko zaboravljanje povijesti. Navela je i prikazala trenutke u kojima su se najveći heroji 'desnog SAD-a', poput Richarda Nixona koji se poklonio Mau Ce Tungu, a isto je učinio i prilikom susreta s japanskim carom, te Dwight E.Eisenhower koji se poklonio Charlesu de Gaulleu.

No, više se ne radi o medijskim istupima Wall Street Journala i Fox Newsa na čija mrzovoljna gunđanja više nitko ne trza. U javnosti se sve više pojavljuje novi fenomen povezan s ekstremnim vjerskim skupinama. Radi se o 'sloganu' kojeg se sve više može naći u obliku naljepnica, majica, pregača pa čak i plišanih medvjedića a glasi "Molite za Obamu: Psalm 109:8,9".

To bi možda i bilo zabavno da dotični psalam nije 'prokletnički'. U njemu stoji:
"Dani njegovi nek' budu malobrojni, njegovu službu nek' dobije drugi.
Djeca njegova nek' budu siročad, a žena njegova udovica."

Maddow je u emisiju pozvala pisca i bivšeg desničarskog evanđelističkog vođu Franka Schaeffera koji je ocijenio da je stvar zaista izašla iz okvira šale te da „u religijskom smislu znači vrlo ozbiljnu prijetnju".

"Ono što mene u ovom slučaju posebno zabrinjava je način uporabe biblijskih tekstova kojima se pokušava stvoriti predodžba o Obami kao o nekome tko 'nije mi'. Time se Obamu svrstava u red nepravednih kraljeva drevnog Izraela koji bi trebali biti ubijeni, ako ne od Boga onda od strane pravednih ljudi", objasnio je Schaeffer.

"Radi se o pozivu atentatorima i ubojicama. To je neamerički i nepatriotski, a pokazuje da se religiozna desnica i republikanska desnica počinju stapati u sve ekstremniju grupu koja želi novu Američku revoluciju po svaku cijenu. Takve stvari ne mogu se otpisivati kao individualni slučajevi luđaštva. Poruke su jasne i ekstremistima praktički govore da je sezona otvorena", kaže Schaeffer.

"Ovo je američka verzija talibana. Oni selektivno citiraju Kuran, u kontekstu ili van njega, pozivajući na džihad, krvavi rat i božje prokletstvo nevjernika. Ovdje se radi o identičnoj stvari iz perspektive biblijskog Starog zavjeta. Ono što me čudi i brine je da se 'odgovorni', a to su vođe republikanaca i urednici raznih kršćanskih časopisa, uopće ne osvrću na takve stvari umjesto da ih odbace. Njih želim pitati gdje su i što rade? Ovo više nije smiješno i ukoliko nešto zadesi predsjednika Obamu ići će na vašu savjest jer na takvom luđačkom putu nije ostalo još mnogo koraka do kraja", uznemireno je zaključio Schaeffer.

20.11.2009. 18:54:58
Novi komentar
nužno
nužno