« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana

Dogodilo se na današnji dan - 24. svibnja

Kupljen Manhattan od Indijanaca, održana prva Eurovizija, zabranjeni mobiteli u Sjevernoj Koreji

Dogodilo se na današnji dan 24. svibnja
Dogodilo se na današnji dan 24. svibnja (Arhiva)
Više o

Bob Dylan

,

kraljica Viktorija

,

dogodilo se na današnji dan

,

27. prosinca

,

crna riža

,

kokos voda

,

ječam

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 24. svibnja

,

Priscilla Presley

,

Patti LaBelle

Davne 1626. godine doseljenik Peter Minuit, kasnije upravitelj kolonije Nova Nizozemska te osnivač nove Švedske, otkupio je od indijanaca Manhattan za nevjerojatan sitniš čija je prava vrijednost prema predaji jednaka onoj od 24 dolara. Manhattan je danas jedno od najluksuznijih mjesta na planetu.

Stotinjak godina kasnije na današnji dan osnovana je Metodistička crkva,koja je izrasla iz anglikanske tradicije. Metodistička Crkva je u 19. Stoljeću aktivno sudjelovala u anti-alkoholnoj kampanji zbog čega je mnogima bila neprivlačna. Ali uspjela se održati do današnjih dana. Polovicom 19. stoljeća Samuel F. B. Morse otkucao je prvu telegramsku poruku nakon što je konstruirao telegrafski aparat. Kasnije je njegovo otkriće, točnije poruka nazvana Morseov kod koji je postao sastavni dio vojnih telekomunikacija.

Svijet je sredinom 20. stoljeća  već uvelike bio mali, barem u kontekstu prometne povezanosti. Zračni promet lagano je počeo preuzimati primat. U svijetlu poslijeratnoga oporavka tako je formirana i njemačka Lufthansa, danas jedna od najvećih zrakoplovnih kompanija Europe.

Godine 1956. Na današnji je dan u Švicarskoj održana prva Eurovizija, danas popularni Eurosong i to u Luganu. Nešto manje od pola stoljeća kasnije svijet je počeo drmati terorizam. Tako su četvorica muškaraca 1993. izvršila bombaški napad na WTC u New Yorku što je bila uvertira u strahote desetljeće kasnije. Tadašnji napad bio je sitnica u usporedbi s onim što je uslijedilo 2001. Bilo kako bilo, četvorica islamista dospjela su u ruke zakona i na današnji su dan godinu nakon napada osuđeni na 240 godina zatvora.

Temba Tsheri vrlo vjerojatno bi ostao nepoznat tinejdžer iz Nepala da se u dobi od 15 (prema nekim informacijama 16) godina nije popeo na vrh Mount Everesta i tako postao najmlađom osobom koja je to učinila (sve dok ga 2010. godine nije nadmašio 13-godišnji Amerikanac Jordan Romero).

Po mnogima vrlo konzervativna i radikalna diktatura Sjeverna Koreja na današnji je dan 2004. zabranila uporabu mobitela.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti kraljicu Viktoriju, tekstopisca i pjevača Boba Dylana, disko divu Patti LaBelle, ženu Kralja rocka Priscillu Presley, pjevačicu Rosanne Cash te glumca koji će ostati zauvijek poznat kao Radar iz M*A*S*H*A Garyja Burghoffa.

24.05.2023. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno