« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 8 mjeseci i 1 dan

Dogodilo se na današnji dan - 23. kolovoza

Pogubljen William Wallace, okupiran Hong Kong, počela bitka za Staljingrad

Dogodilo se na današnji dan 23. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 23. kolovoza (Arhiva)
Više o

Natascha Kampusch

,

The Who

,

dogodilo se na današnji dan

,

rođeni na današnji dan

,

Marshall McLuhan

,

globalno selo

,

povratak Saturna

,

23. kolovoza

,

rođeni 23. kolovoza

,

Ketih Moon

,

River Phoenix

,

Gene Kelly

Na današnji je dan davne 1305. pogubljen William Wallace, škotski patriot, nakon što ga je Kralj Edward I od Engleske optužio za izdaju. Wallace je jedan od najvećih škotskih narodnih junaka i patriota koji je predvodio borbe protiv engleske dominacije tijekom ratova za škotsku neovisnost. Godine 1617. U Londonu su uvedene prve jednosmjerne ulice na svijetu.

Kad već spominjemo Engleze u kontekstu dominacije, valja se prisjetiti da je Velika Britanija početkom 19. stoljeća službeno ukinula ropstvo u svojim kolonijama čime je preko 700,000 robova napokon dočekalo slobodu.  Ali u isto vrijeme, točnije 1839. Ujedinjeno je Kraljevstvo okupiralo Hong Kong i tu osnovalo bazu za potrebe nadolazećeg rata s Kinom (radi uvoženja britanskog opijuma u tu zemlju) koji će kasnije u povijesti biti zapisan kao Prvi opijumski rat. Stoljeće kasnije započela je legendarna bitka za Staljingrad u kojoj su se sukobile njemačke i ruske sovjetske snage i koja se smatra jednom od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata i uopće bitaka u povijesti čovječanstva. Povjesničari se ne slažu oko krajnjeg broja žrtava (od 700,000 do 2 milijuna civila i vojnika). U kontekstu drugo svjetskog rata na današnji je dan 1942. godine izveden i posljednji konjanički juriš u povijesti - taj se događaj odigrao kod mjesta zvanog Izbušenski na rijeci Don, a u njemu je sudjelovala talijanska savojska konjanička postrojba; ukupno 600 konjanika je jurnulo na sovjetske trupe pri čemu su stradala 32 konjanika.

Pola stoljeća kasnije, preciznije 1996. Najtraženiji terorist na kugli zemaljskoj Osama Bin laden objavio je poruku pod nazivom „Deklaracija o ratu protiv Amerikanaca koji okupiraju dva sveta mjesta". Na današnji dan 2006. Natascha Kampusch, oteta kad je imala deset godina, uspjela je pobjeći svojem otmičaru nakon osam godina u zatočeništvu; odmah nakon toga postala je poznata zahvaljujući gotovo svim svjetskim medijima koji su prenijeli njenu priču.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti engleskog pisca Williama Ernesta Henleya, bubnjara grupe "The Who" Keitha Moona, plesača i glumca Genea Kellyja te Rivera Phoenixa.


23.08.2023. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno