« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 5 mjeseci i 5 dana

Dogodilo se na današnji dan - 17. studenoga

Elizabeta I sjela na prijestolje, prvi put se sastao amerikiKongres, otvoren Sueski kanal, počela baršunarsta revolucija u Čehoslovačkoj

Dogodilo se na današnji dan 17. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 17. studenoga (Arhiva)
Više o

Arnold Schwarzenegger

,

Lee Strasberg

,

Martin Scorsese

,

danny de vito

,

Danny DeVito

,

dogodilo se na današnji dan

,

kraljica Elizabeta I

,

Sueski kanal

,

baršunasta revolucija

,

Sophie Merceau

,

Mary Elisabeth Mastrantonio

,

rođeni 17. studenoga

,

rođeni na današnji dan

Nakon smrti kraljice Mary, na engleski se tron popela njena sestra, kraljica Elizabeta I. Dugogodišnja uspješna vladavina ušla je u povijest kao elizabetinsko razdoblje, u kojem su živjeli i radili mnogi poznati umjetnici i istraživači poput WilliamaShakespearea, Francisa Bacona, Francisa Drakea i Waltera Raleigha.

Na današnji dan okrugle 1800. godine po prvi puta sastao se američki Kongres u Washingtonu, kao vrhovno zakonodavno tijelo mladih Sjedinjenih Američkih Država, u sastavu izabranih predstavnika saveznih država.

Ništa manje značajan događaj zbio se 1869. godine, kada je nakon deset godina gradnje otvoreno jedno od modernih čuda svijeta, 160 kilometara dugački Sueski kanal, projekt francuskog arhitekta i graditelja Ferdinanda de Lessepsa koji je i nadzirao radove. Na taj je način nakon dugih godina skraćen put do Indije i Kine, jer više nije bilo potrebno oplovljavati Afriku.

Baršunasta revolucija, pokret koji je na miran način svrgnuo vlast komunista u Čehoslovačkoj pod vodstvom Vaclava Havela počeo je okupljanjem na glavnom praškom trgu na današnji dan 1989. godine. Niti mjesec dana kasnije sve je bilo gotovo, mirno i bez krvi, kako su se uskoro nakon toga razišle i Češka i Slovačka.

Jedan od najpoznatijih akcijskih glumaca današnjice, Arnold Schwarzenegger, ostvario je svoj san 17. studenoga 2003. godine kada je položio zakletvu kao guverner Kalifornije. Unatoč skepticima, republikanac po uvjerenju radi sjajan posao promovirajući zdrav život i ekološki pristup u zemlji zlatne groznice i snova o slavi.

Rođendani slavnih osoba počinju s britanskim generalom Montgomeryjem, a nastavljaju se s kremom sedme umjetnosti. Otac moderne glumačke metode koja je proslavila najveće glumce današnjice, Lee Strasberg rođen je 1901. godine. Plejada glumaca koji su rođeni na današnji dan ide od Rocka Hudsona, Dannyja DeVita, Mary Elisabeth Mastrantonio do Sophie Marceau, a među njih se ugurao i Martin Scorsese.

17.11.2023. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno