« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana

Dogodilo se na današnji dan - 15. prosinca

Bill of Rights postala pravovaljana, završena bitka kod Verduna, premijerno prikazan film Prohujalo s vihorom, Glenn Miller nestao u avionskoj nesreći

Dogodilo se na današnji dan 15. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 15. prosinca (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

kraj bitke kod Verduna

,

Neron rođendan

,

Helena Rubinstein rođendan

,

Paul Simonon rođendan

,

15. prosinca

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 15. prosinca

Povelja o pravima čovjeka, famozni Bill of Rights, postao je pravovaljan ratifikacijom u zadnjoj potrebnoj državi, Virginiji na današnji dan 1791. Inače, ovaj je dan prepun tužnih sjećanja, koja treba započeti s bezrazložnom pogibijom jednog od najvećih indijanskih poglavica, čuvenog Bika koji Sjedi. Pobjednik u bitci kod Little Big Horna nad generalom Custerom je nakon bijega u Kanadu i povratka deset godina kasnije nastavio borbu za indijanska prava. Ustrijeljen je od strane indijanske policije u rezervatu, navodno zbog opiranja uhićenju.

Jedna od najvećih bitaka Prvog svjetskog rata završila je na današnji dan 1916. godine, porazom Nijemaca kod Verduna. Francuske su snage nakon višemjesečne bitke slomile njemačku silu i počele okretati tijek rata u svoju korist.

Možda i najpoznatiji film svih vremena, s najvećom zaradom u povijesti kada se uračuna inflacija (preko 2 milijarde dolara u današnjoj vrijednosti), Prohujalo s vihorom, imao je premijeru 15. prosinca 1939. u Atlanti.

Pet godina kasnije svijet je izgubio velikog muzičara kad je Glenn Miller nestao bez traga u avionskoj nesreći nad kanalom La Manche 1944. godine. Dvadeset godina kanije, na isti dan, čovjek koji je nepovratno promijenio filmsku industriju, mag animiranog filma Walt Disney, preminuo je u Los Angelesu.

No, jedan vrlo važan događaj obilježio je ovaj dan u bliskoj prošlosti. Rumunjski narod je, inspiriran događajima u okolnim zemljama, počeo demonstracije na glavnom bukureštanskom trgu koje su dovele do rušenja autoritarnog režima Nicolae Ceausescua.

Rođendani poznatih osoba počinju s najpoznatijim piromanom u povijesti, rimskim carom Neronom koji je spalio Rim da bi mogao skladati stihove, koji je rođen 37 godine nakon Krista. Slijedi žena koja je promijenila izgled mnogih žena svijeta, Helena Rubinstein, kao i basist The Clasha, Paul Simonon.

15.12.2023. 00:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.12.2021. 09:58
    rip gln miller
Novi komentar
nužno
nužno