« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 7 mjeseci i 11 dana
12. rujna

Dogodilo se na današnji dan - 12. rujna

Otkrivena nuklearna lančana reakcija, otkrivena pećina Lascaux, predstavljen prvi integrirani krug

Dogodilo se na današnji dan 12. rujna
Dogodilo se na današnji dan 12. rujna (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Jesse Owens

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

12. rujna

,

rođeni 12. rujna

,

Stanislaw Lem

,

George Chuvalo

,

Jason Statham

Ljudima često genijalne ideje padaju na pamet na najčudnijim mjestima, pa je tako današnji dan 1933. godine definitivno ušao u najuži izbor za najluđi dan u godini. Naime, mađarski fizičar Leo Szilard stajao je na semaforu u londonskom Salisbury Rowu i čekao da se promijeni svjetlo kako bi mogao preći ulicu. I upravo na tom mjestu, tijekom tipičnog maglovitog i kišnog londonskog jutra, sinula ideja o nuklearnoj lančanoj reakciji, što je u konačnici dovelo do patentiranja nuklearnog reaktora s Enricom Fermijem i pokretanja Manhattan projekta koji je iznjedrio atomsku bombu.

Dječja igra i lutanja mogu također dovesti do senzacionalnih otkrića, kao što se dogodilo na današnji dan 1940. godine kada su četiri francuska klinca šetala s psom po obroncima iznad francuskog Montignaca. Kako to obično biva, pas je bio poduzetan i istraživački nastrojen, pa su klinci pronašli pećinu punu prahistorijskih crteža na zidovima. Najpoznatija svjetska izložba umjetnosti naših dalekih predaka u pećini Lascaux otvorena je za javnost 1948. godine.

Sve što danas držimo u rukama, a napaja se strujom, ima neku vrstu integriranog kruga u sebi, preciznije čip, mikročip ili neku sličnu varijantu na temu. Od kreditnih kartica preko mobitela do računala, televizora, pa čak i tostera, sve se bazira na tom principu. Sretnik koji nam je to omogućio, i pritom sjajno zaradio na patentu, zove se Jack Kirby i upravo na današnji dan 1958. godine predstavio je svoj izum, prvi funkcionalni integrirani krug.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti američkog atletičara, četverostrukog zlatnog na OI u Muenchenu 1936. godine Jesse Owensa, poljskog SF autora Stanislawa Lema, kanadskog boksača ličkih korijena Georga Chuvala i britanskog glumca Jasona Stathama.

Pratite Metro portal na Facebooku i Twitteru.


12.09.2023. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno