« Film
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PUNO NAGRAĐENIH

Dodjelom nagrada završili 19. Dani hrvatskoga filma

Prvi je put na Danima hrvatskog filma Grand Prix dobio animirani film - 'Guliver' Zdenka Bašića

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Dani hrvatskog filma

,

Arsen Anton Ostojić

,

film Guliver

Animirani film "Guliver" Zdenka Bašića osvojio je Grand Prix ovogodišnjih, 19. Dana hrvatskoga filma, koji su završili večeras dodjelom nagrada u kinu Studentskoga centra.

"Prvi put od osnutka Dana hrvatskog filma, Veliku nagradu, Grand Prix Festivala, odnosi jedan animirani film", kazao je član Ocjenjivačkog suda Arsen Anton Ostojić.

Napomenuo je da je tročlani žiri, u kojem su bili i Rada Šešić i Dean Šoša, imao težak zadatak - izabrati najbolje od 370 prijavljenih filmova i 150 onih koji su ušli u konkurenciju, no, odlučili su, kaže, srcem.

Tako je nagradu za najbolju režiju žiri odlučio dodijeliti Marku Šantiću za kratki igrani film "Ništa osobno", a za najbolji scenarij Igoru Mirkoviću i njegovom kratkom igranom filmu "Inkasator", čiji je i redatelj. "Inkasator" je također osvojio nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara te nagradu publike.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Marini Redžepović, za uloge u filmovima "Crveno" i "Puni krug", dok nagradu za montažu dijele Nina Velnić za kratki film "Špansko kontinent" i Marko Meštrović za animirani "Nespavanje ne ubija".

Skladatelj Dalibor Grubačević nagrađen je za glazbu u dokumentarcu "Zajedno", za najbolju kameru snimatelj Almir Fakić u kratkom igranom filmu "Šamar", a najbolji debitant je Vladimir Gojun s dokumentarnim filmom "Ciklusi".

Najboljim producentom Festivala proglašena je Akademija dramske umjetnosti iz Zagreba.

Posebna priznanja dodijeljena su eksperimentalnom filmu "Sky Spirit" Damira Čučića i Borisa Poljaka te animiranom "Miramare" Michaele Mueller.

Nagrade "Oktavijan" Društva filmskih kriičara dobili su još "Ljudi s mliječnog puta" Miroslava Mikuljana (u kategoriji dokumentarnog filma), "Guliver" Zdenka Bašića i "Miramare" Michaele Muler (animirani filmovi), "Arheo 29" Vladislava Kneževića (eksperimentalni film), "Hercegovina zemlja svjetlosti" Mateja Meštrovića (namjenski film) i glazbeni spot "Turbo funk" Radislava Jovanova Gonza.

"Zlatnu uljanicu" katoličkog tjednika "Glas Koncila" za promicanje etičkih vrijednosti na filmu dobio je kratki igrani film "Pola ure za baku" Jure Pavlovića.

Dobitnica nagrade Hrvatskog društva filmskih redatelja "Jelena Rajković" za najboljeg autora do 30 godina starosti je Sonja Tarokić za igrani film "Crveno".

Po prvi puta dodijeljena je i Nagrada Salona odbijenih, za najbolji film koji nije uvršten u konkurenciju, filmu "Više volim pse" Mladena Ćapina. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 00:03:24
Novi komentar
nužno
nužno