« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
STARA RETORIKA

Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik niječe genocid u Srebrenici i prijeti odcjepljenjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva/YouTube)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

Srebrenica genocid

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je doveo u pitanje genocid kojeg su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile nad Bošnjacima u Srebrenici te je opet zaprijetio odcjepljenjem RS od Bosne i Hercegovine. Kako je u subotu objavljeno na internetskoj stranici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je Dodik predsjednik, on je na stranačkom predizbornom skupu održanom u petak navečer u Srebrenici kazao kako tamo nije bilo genocida.

"U Srebrenici nije bio genocid jer je veliki broj Bošnjaka otišao iz Srebrenice prema Tuzli i drugim gradovima", izjavio je Dodik osporavajući tako činjenični genocid koji je utvrdio Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi koju ju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida.

Nema isprike Bošnjacima

Dodik je dodao kako se na kani ispričavati Bošnjacima za stradanja koja su pretrpjeli u proteklom ratu sve dok se oni ne ispričaju Srbima te je poručio kako će isključivo Srbi odlučivati hoće li RS ostati u sastavu BiH. "Mi smo donijeli zakon o referendumu, a referendum o samostalnosti bit će onda kada ja ocijenim da je za to pogodno vrijeme", izjavio je Dodik.

Još izravniji u svojim prijetnjama Dodik je bio na skupu koji je nakon Srebrenice u petak održan u obližnjem mjestu Milići. "Iza SNSD-a su djela, iza nas je RS, svakim danom sve bliža svom samostalnom statusu. Čim mognemo otići iz BiH mi odlazimo", kazao je tako Dodik. 

Na Dodikove izjave uslijedila su i prva stranačka reagiranja. Koalicija HDZ 1990-HSP BiH odmah je osudila Dodikove izjave za koje je ocijenjeno kako su huškačke.

"Ovakav način odašiljanja poruka odavno je nadišao jeftino politikanstvo i već predstavlja opasnu i zapaljivu retoriku koja ne vodi ničem dobrome", upozoravaju iz ove koalicije uz poruku Dodiku kako će se "RS sigurno raspasti prije nego BiH.(hina/metro-portal)

11.09.2010. 20:16:13
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    12.09.2010. 00:04
    Ma covjek je prolupo davno vec.
Novi komentar
nužno
nužno